Huset på pæle: Når naturens love styrer arkitektur

Af og til kan det være nødvendigt at lade naturens love styre arkitekturen. Det er dette smukt udførte træhus på pæle et eksempel på.

Ideen med Geuloever var at skabe en bolig i et bæredygtigt design og som samtidig var sikret mod de mange oversvømmelser i området. Derfor er selve boligen hævet og placeret på pæle fra lokale træer.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Boligen ligger i Gulpen-Witten Kommune i det sydøstlige Holland. 

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Udsigten ud over den smukke natur kan både nydes inden døre bag det store glasparti og på den lækre træveranda foran.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

På grund af de mange oversvømmelser i området, var arkitekterne nødt til at designe et hus, der var sikret mod eventuelle vandmasser. Løsningen blev at hæve huset på træpæle udført i lokalt træ

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Den smukke bolig rummer et stort lyst rum, der bruges til både køkken og stue. Derudover er der også to soveværelser og et enkelt badeværelse.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

En lille gangbro forbinder boligen med en lille skråning bag det. Også her går det rå og naturlige look igen.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Huset er beklædt med smukke brændte planker, der er lavet med en traditionel japansk byggeteknik kaldet Shou-Sugi-Ban.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Geuloever rummer mange lækre detaljer. Arkitekterne bag har især lagt vægt på, at boligen skulle passe til den omgivende natur. Derfor er der også blevet brugt lokalt træ til konstruktionen.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Det tog tre måneder at opføre Geuloever, og boligen, der samtidig indeholder flere bæredygtige systemer, er den eneste af sin slags.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Den konstante risiko for oversvømmelser er det, der har inspireret arkitekterne bag det hollandske træhus Geuloever, der ligger i Gulpen-Wittem i Holland. 

Næsten hvert år kæmper vandmasserne i floden sig op og går over sine bredder. Det præfabrikerede hus ved flodens bred er derfor bygget i en svævende konstruktion, der hviler på en række tykke træpæle, som sikrer det i tilfælde af oversvømmelse.

LÆS OGSÅ: Genbrug: Når skibscontainere bliver til en bolig

På den måde er det muligt at bo med udsigt til den betagende natur, uden at risikere møbler og andre ejendele.

Bæredygtigt design
Boligen er da også designet, så den med sit rå look nærmest går i et med omgivelserne.

Facaden er beklædt med brændte cypres-planker – en traditionel japansk teknik, og pælene, huset hviler på, stammer fra træer i området. 

LÆS OGSÅ: Byggede huset som en lade med masser af sjæl

Arkitekterne har samtidig ønsket at skabe et hus ud fra en miljøvenlig tankegang. Geuloever rummer derfor flere bæredygtige systemer, så som solfangere, solceller og solpaneler.

Naturen inde og ude
Adgangen til det svævende hus sikrer en smukt udført trætrappe og en gangbro bag boligen. 

Indenfor bydes besøgende velkommen af et stort åbent rum, der indeholder både stue og køkken. 

De rå stolper, der også går igen her, er med til at skabe stemning og en fornemmelse af at være ude i naturen. 

Det enorme vinduesparti er med til at opretholde den følelse. De sørger nemlig ikke kun for, at det åbne rum er lyst og indbydende. Glaspartiet, der går fra gulv til loft, sikrer også den smukke udsigt.

 

Fakta om huset
Beliggenhed: Gulpen-Wittem, Holland
Byggeår: 2013
Arkitekter: Upfrnt Architects 

 

ANDRE LÆSER NU

  • Indlæser...

Mest læste lookbooks