Venstre
Højre
WEBERPEDIA GÅ PÅ JAGT I DET ULTIMATIVE GRILL-LEKSIKON DEN NYE SPIRIT® FACELIFT TIL EN GRILL-DARLING BBQ ROADSHOW WEBER TRUCK TOUR INDTAGER NORDEN EKSTRA: NYE KUL PÅ BANEN / KOMFURETS OVERMAND / SCORE-PIZZA / TRENDS 2013 / ÉT SÆT - MASSER AF MULIGHEDER / GRILLGADGETS FÅ NYGRILL INSPIRATION ET MAGASIN OM GRILL / UDGIVET APRIL 2013 WHAT'S COOKING 2013 VELKOMMEN Så kort kan det vel siges. Men også velkommen til en sæson, hvor vi glæder os til at give alle Nord-ens grillentusiaster en masse sjove og lærerige oplevelser omkring grillen. For det er dét, som det handler om – at opleve grillens magi i fællesskab med gode venner og familie og dermed skabe sjove aftener, hvor den gode mad og hygge er fundamentet for de øjeblikke, vi husker lang tid efter. Det er, hvad vi gerne vil give dig som Weber-grillentusiast. Hvad sker der så på Weber-fronten i år? Det korte svar er; en hel masse! På de næste sider får du en forsmag på Weber-verdenen anno 2013, både hvad angår nyheder på grillfronten og oplevelser, du har i vente – blandt andet årets absolutte højdepunkt; lanceringen af Weberpedia, verdens største online grill-leksikon. Weber handler rendyrket om oplevelser, og i leksikonet får du gennem video, lydklip, flotte billeder og andet al den hjælp, der skal til for at komme i gang med den ultimative grilloplevelse derhjemme. Uanset om du møder os på landevejen med vores nye, flotte truck, ved et kursus på Grilleriet eller hos en af vores tusinde Weber-forhandlere i Norden, så håber vi, du vil få en fantastisk oplevelse med Weber – en oplevelse helt i George Stephens ånd. Da han i 1952 skabte Webergrillen, skabte han et produkt ene og alene, fordi han ville have bedre grilloplevelser – han ville kunne forkæle og imponere familie og venner i baghaven – og selv være en ægte baghavehelt. Lad os sammen gøre 2013 til grillens år, og når det er sagt; RIGTIG GOD GRILLSÆSON. Stig Pedersen Marketingdirektør og grillentusiast KOMFURETS UNDERGANG WEBER-STEPHEN NORDIC Bøgildsmindevej 23 · DK-9400 Nørresundby · Telefon: +45 99363010 · info@weberstephen.dk · www.webergrill.dk Alle henvendelser vedrørende redaktionelt indhold bør ske skriftligt. Redaktionen påtager sig intet an- svar for manuskripter, fotografier eller andet mate- riale, som sendes uopfordret. Redaktionen påtager sig intet ansvar for fejl i angivne priser, produktspeci- fikationer, trykfejl eller mangelfulde redaktionelle op- lysninger. Artikler og foto må ikke bruges uden forud- gående skriftlig aftale med Weber-Stephen Nordic. Ansvarshavende udgiver STIG PEDERSEN Redaktør ANNE JUNGERSEN THOMSEN Projektleder FRIDA TARP HANSEN Tekst ANNE JUNGERSEN THOMSEN Layout METTE MARI-ANN S. BØCKER Foto CLAUS PEUCKERT SØREN GAMMELMARK Billed mani pulation AIDGENCY Tryk SCANPRINT A/S Oplag 185.000 EKSEMPLARER FORDELT PÅ FIRE SPROG 4 12 til en ny grillsæson! LÆS OM ALVERDENS GRILL- TRENDS, OG HVORDAN DE BLIVER EN DEL AF DIN HVERDAG! 2 | WHAT'S COOKING 2013 WHAT'S COOKING 2013 7 06 Hot stuff 2013 11 Grillgadgets 18 Kullenes skytsengel 22 360° grillgenialitet 24 Ready, set, go! 30 If size matters 31 Brændstof 36 Grillens utallige muligheder 38 Back to basic Det ultimative grill-roadshow er på trapperne, når Webers egen truck tager på farten med Max og Anders ved roret! VOLDSOM WEBER DEN NYE SPIRIT-SERIE ER KLAR TIL AT VÆLTE VERDEN … 16 26 32 THE SPIRIT OF GRILLING MY BBQ CRIB Føler du dig klædt på til grillsæsonen? Gå på opdagelse i et hav af lækkert grej, der vil få naboen til at måbe af misundelse. PIZZA D'AMORE WHAT'S COOKING 2013 | 3 Det kan godt være, at det oprindeligt var gode, klassiske steaks, der fik Webergrillens opfinder George Stephen til at udvikle en helt ny type grill – en rund, lukket version, der skulle vise sig at blive verdens første kuglegrill. Men selv om det egentlig var et ønske om at sikre, at dårligt vejr ikke fik ødelagt tilberedningen af hans elskede steaks, så har tiden vist, at opfindelsen rummede langt flere muligheder. Han havde fået idéen til noget, der sendte opfattelsen af, at grillen kun skal bruges til at brune bøffer, koteletter og hot- dogs, til tælling. Og samtidigt havde han udviklet et produkt, der rummer alle komfurets kompe- tencer … og mere til … et produkt, der udfordrer komfuret max! Brug låget I første omgang var det låget, der gjorde – og gør – forskellen. Med låget fungerer Webergrillen nem- lig som en varmluftsovn, så du både kan grille små stykker kød og grøntsager over kortere tid og tilberede store stege, som skal have noget mere, men typisk ved lavere varme. Låget er alfa og omega, og hovedreglen for Webergrillen er efter- hånden blevet, at man altid skal huske at lægge det på, lige meget hvad man tilbereder. Det hand- ler samtidigt om at have tålmodighed og undgå, at nysgerrigheden løber af med én – at man lader låget være lukket så længe som muligt. Ikke noget med at tjekke grilleriernes tilstand hver andet minut, for varmen skal blive derinde, så temperaturen holder sig stabil. Så alene låget rykkede grillen tættere på komfurets fleksibilitet og alsidighed, men det var nu ikke gjort med dét. Teknikkernes holdeplads For i dag er grillen et komfur i sig selv – godt nok med et par ekstra plusser, men ”who’s counting”? Med stegholder, rotisseri, wok, pizzaovn og bage- sten, med kyllingeholder, Sear Station®, røgboks, stegeplader og meget mere er det blevet muligt at bruge grillen til alverdens madlavningsteknik- ker. Der kan braiseres, roteres, friteres og dampes derpå. Der kan lynsteges, langtidssteges, simres, røges og bages derpå. Og ja, selvfølgelig grilles! Slå op i en klassisk kokkegrundbog, og du og din grill kan snildt være med – både når det kommer til nye og gamle teknikker, og hvad enten det er til hverdag eller i weekenden, hvor der er mere tid. Webergrillen er – uanset om du er til kul, gas eller el – blevet en gastronomisk multimaskine, der udfordrer det traditionelle komfur. Hvorfor? Fordi den kan og vil meget mere. Bedre resultater tilsat hygge Med sit låg og det faktum at grillen altid opere- rer udenfor, har det moderne bålsted nemlig den fordel, at luftens fugtighed er med til at sikre dig langt saftigere resultater. Det mærker du specielt ved kød, hvor du kan lave de møreste hele stege, der stadig oser af saft og kraft, men også når du kaster dig ud i noget så grundlæg- gende som at bage det mest svampede brød og tilberede de bedste scramled egg til familiens brunch, kommer det dig til gode. Så selv når sneen ligger højt, eller regnen står ned i stæn- ger, kan det altså sagtens betale sig at iklæde sig overtøjet, gå udenfor og tænde grillen. Resulta- tet bliver bare bedre. Dertil kommer, at grillen er omgærdet af en helt særlig hygge og autencitet. Der er ikke noget som at styre grillen i baghaven – her er vi inde ved selve kernen af madlavning, vi er tilbage ved noget, der føles så fundamentalt, så ægte. Hele familien, børnene, alle vennerne – ja, langt de fleste har et forhold til dét at grille. Hyggen ved de mange grillaftener, den afslappe- de stemning, den lækre mad, de gastronomiske overraskelser, fællesskabet – langt væk fra hast og jag. Der er noget ubeskriveligt særligt over det – noget, kun grillen kan tilføre. Utallige muligheder Ved grillen kan der eksperimenteres akkurat som i køkkenet, der kan laves hverdagsmad i en fart, og der kan laves storstilede 5-retters menuer – alt sammen med bedre resultater og ekstra hygge. Vi er for længst ovre de dage, hvor en grillaften altid er lig med stegte pølser og koteletter. Nu kan du trylle med grillmaden, lige meget om du lige er ved at lære de grundlæggende grillmetoder eller allerede har grillet i mange år – lige meget om du har plads til en lille grill på altanen eller en stor variant på terrassen – lige meget om du er vegetar eller inkarneret meat-eater. Grillen har en kaskade af tangenter at spille på, mulighe- derne er utallige, smagen er bedre, og hyggen er noget helt særligt. Selv om grillen på mange må- der er repræsentant for en masse klassiske dyder, for noget urmenneskeligt, for rå gastro-power, så har den de seneste år for alvor udviklet sig til ikke kun at være det moderne ildsted, men det moderne køkken. Det er fremtidens komfur. ¨ Med en række praktiske, smarte stykker tilbehør har grillen udviklet sig til at være en gastronomisk multi- maskine, der bare er og bliver hyggelig at gå til – det klassiske komfur får kamp til stregen … KOMFURETS UNDERGANG Tekst: Anne J. Thomsen · Foto: Claus Peuckert WHAT'S COOKING 2013 | 5 Gør klar til et BBQ-år, hvor drenge bliver til mænd! Hvor klassiske grill- dyder brager tilbage sammen med ekstra gear og inspiration fra hele verden. I barbecuens hjemland USA har grillfolket taget kullene tilbage i stor stil! Kul, der tænder på kort tid og gør, at du kan trylle på kuglegrillen selv på hverdags-aftenener. Røg er samtidigt ved at udvikle sig til langt mere end en trend – røg er kommet for at blive! Vi vil lege med røg på grillen i alle afskygninger – om det så drejer sig om at røge laks på kuglegrillen, røge brie på gasgrillen – eller det drejer sig om at røge den amerikanske klassiker pul- led pork på røggrillen Weber Smokey Mountain over knap 20 timer. På ”old school”-barometret rumsterer en anden tendens; slow cooking, der nu også indtager grillen. Grillen er nemlig perfekt til at tilberede ved lav temperatur over mange timer uden et tørt, trist resultat. Skru ned for tem- peraturen, smid ossobucoen, lammeskanken eller den fyldte tagine på grill- risten, og glæd gæsterne med top simremad. En anden gammel kending melder også sin ankomst på BBQ’ens catwalk i 2013. Hjemmegrillede burgere er mere hotte end nogensinde. Dét at mestre en bøf på grillen til UG er en kunst i sig selv, og alverdens fortolkninger ram- mer grillristene – ikke mindst de små "sliders" er populære; små burgere, der kan bruges som en perfekt snack. "La plancha"-bølgen er en anden ”one to watch”. Teknikken stammer fra Spanien og går kort fortalt ud på at lave mad på en særlig, flad metalplade. Med sin non-stick overflade er plancha-pladen ultra fleksibel, og folk bruger den både til at sautere, dampe, lynstege, braisere, riste og eksempelvis flam- bere på. Bølgen er godt på vej mod Skandinavien, så en plancha-plade er et must-have! I 2013 hitter også asiatisk mad big time på grillen – ikke mindst i kraft af at mange har fået øjnene op for multi-vidunderet ”wokken” til grillen. Forårsruller, supper, lynstegte grøntsager og karryretter – der er dømt seriøs konkurrence til take-away-branchen! Kør kuglegrillen og kullene i stilling, find din indre røgmester frem, og vær klar til et par gastronomiske inputs fra Syden og Østen. 2013 emmer af skarpe BBQ-trends, som du snildt kan inkorporere i dit eget grillkøkken, og som kan gøre dig til kongen af grill! ¨ Hvad rører sig på grillristen lige nu? Notér dig disse trends, der vil gøre dig til über-grillmester anno 2013.HOT STUFF 2013 3 6 | WHAT'S COOKING 2013 BACK TO BASIC The gramophone was first played 125 years ago, thus spawning the record industry. From the first vinyl to the largest collection, and the most expensive.VOLDSOMVOLDSOMWEBERWEBER Tag det vildeste oplevelsescenter, og tilsæt verdens bedste grill- skole. Weber Truck Tour 2013 vælter til sommer Norge, Sverige og Danmark for at give folket den ultimative grilloplevelse! Tekst: Anne J. Thomsen · Foto: Claus Peuckert og Søren Gammelmark 40 tons rå grill-kræfter. Det er, hvad der indtager Norge, Sverige og Danmark denne sommer – kø- rer vejene tynde og efterlader en inspirerende grillduft og masser af inspiration rundt omkring i hele Norden. Webers grillskole Grilleriet er blevet sat på hjul i kraft af den heftigste truck, der inden længe drager ud på vejene for at vise, hvad ind- begrebet af en Weber-oplevelse er. Og der er både kræs for øjet, for ganen og for din indre trucker! Grill til folket! I truckens førerhus finder vi truck driver Anders Meier og truck manager Max Vium Jensen. Mens Anders har tusindvis af kilometer bag sig i kraft af sit daglige virke som lastbilchauffør, så er Max et omvandrende grill-leksikon i form af sine utallige grillerfaringer. Så når Anders styrer det 18 meter lange, toptunede oplevelsescenter ud over landevejsstepperne, op og ned af fjeldene og rundt i små, kringlede rundkørsler ind til byerne, så styrer Max grillene, når grillskolen holder ind ved en by, folder oplevelsescentret ud, og grillene bliver linet op i imponerende stil. - Det bliver kæmpe stort! Vi kommer jo direkte ud til både svenskere, nordmænd og danskere – stiller vores grill op og giver folk en grilloplevelse, jeg ikke tror, de er vant til. For det første er truck- en i sig selv monstersej, og dertil kommer, at man ikke kun kan gå på opdagelse indenfor og se alt det seneste grillgrej, men vi skaber også en madoase udenfor, hvor man kan gå rundt og dufte, smage, spørge, få gode råd og se grillene in action, forklarer Max. Han får hurtigt opbakning af sin ”partner in crime”, Anders: - Jeg glæder mig helt vildt, og det tror jeg også, at folk i hele Norden godt kan gøre. Det bliver i hvert fald den vildeste trucktur, jeg nogensinde har været på. Get the party started Henover foråret og i løbet af sommeren kom- mer grillkaravanen til at tilbagelægge mere end 10.000 kilometer. En stribe norske, svenske og danske byer får besøg af trucken, når den ruller ind til festivaler, messer, byfester og andre events, tænder op i grillene og får sat gang i festen. Her kan alle forbipasserende kigge ind, sparke grill- dæk, indsnuse duften af rigtig BBQ – og selvfølge- lig sætte tænderne i lækre smagsprøver. Alt sam- men foregår i og omkring en truck og en trailer med alverdens topmoderne udstyr. - Det er en helt vild fed trailer – det er jo langt mere end en ”trailer”. Det er et rullende oplevel- sescenter, hvor der er alt, hvad der er brug for. Hver eneste lille detalje. Det er cremen af cre- men, så vi kan tilpasse traileren præcist de be- hov, der er, fortæller Anders. Indenfor vil gæsterne træde ind i et sandt grill- mekka – her er en række af Webers nyeste grill og • 18 wheels-trailer med plads til 40-50 gæster • Produceret af tyske Bischoff + Scheck – Audi anvender samme mærke trailer ved lancering af nye modeller • Fuldautomatisk – foldes ud og forvandler sig til et oplevelsescenter på 20-30 minutter ved et tryk på én knap • 65 m2 indendørs oplevelsescenter med køkken og møderum • 16,8 m 2 terrasse/scene • 18 m lang, 2,55 m bred og 4 m høj • 40 tons • Topmoderne lyd- og lysudstyr, projektor og lærred • Egen generator, der snildt kan lave strøm nok til en mindre Weber Camp • Oliefyr, der sikrer, at traileren holdes tempereret under transport – på den måde kan den bruges med det samme efter opstilling • Heftig MAN-trækker med XXL-hytte – et smukt hjem til crewets to spydspidser • Motor: 440 HP FAKTA OM FAKTA OM 8 | WHAT'S COOKING 2013 produkter stillet op, så man kan gå på opdagelse og finde det, man går og drømmer om. Og foran traileren, hvor grilldrømme kan vokse og blive til virkelighed, ligger en terrasse, som både kan bruges til scene og som plads til, at gæsterne kan stå og nyde smagsprøverne i solen. En max wauw-oplevelse Det er andet år, at Weber Truck Tour er på far- ten. Sidste år gik turen også til Norge og Sverige, men i noget mindre omfang og kun til et lille ud- valg af byer. Her i 2013 er der så skruet op for alle parametre. - Ja, sidste år var det et pilotprojekt med en noget mindre truck og færre byer på tour planen. Men vi kunne jo virkelig mærke, at folk havde masser af spørgsmål til, hvordan de griller derhjemme. Langt de fleste har en Webergrill stående i haven eller på altanen – det er bare et spørgsmål om at få inspirationen og de rigtige tips til, hvad man kan lave på den. Så folk kan se og smage, at det er SÅ nemt at tage skridtet fra koteletter og pølser – det er en ren wauw-oplevelse, forklarer Max. Derfor er turen i år udvidet betragteligt for grill- skolen "on wheels". I juli-august viser den sig ved alverdens events rundt i hele Norden, men hvis man ikke kan vente så længe, så har man mulig- heden for at møde Max, Anders og resten af crewet i udvalgte byer i løbet af foråret. Trucken lægger nemlig fra land med en slags kickstart, hvor den tager turen rundt til en række Weber- forhandlere i Norge og Sverige. - Her er det primært for at uddanne forhandlerne til super grillere, men nogle af stederne åbner vi også for kunderne om aftenen. Her kan man så at sige få en forsmag på det, der venter i juli-august. Og til sommer – så er det hele kavaleriet, der sættes ind, så vi kommer ud til at så mange som overhovedet muligt, siger Max og tilføjer: - Det her er en fed måde at møde mennesker på – over grillen, som alle har et forhold til. Og vi har allieret os med blandt andet BBQ Taste, så der også er top-kyndige norske grilleksperter i Norge og svenske grilleksperter i Sverige. For selv om vi ligner hinanden meget her i Norden, så fandt jeg sidste år ud af, at der er visse udtryk, som bestemt ikke betyder det samme på dansk, norsk og svensk. ”Kylling på dåse” som vi siger i Danmark eksempelvis – det betyder noget helt andet i Norge! Og når man i Sverige hører en af os sige ”Vil du skære mine burgerboller”, så kan det åbenbart lyde som noget ganske andet for en svensker! Sådan nogle misforståelser betyder heldigvis ikke så meget, når man snakker hen- over grillen, men derfor er jeg nu alligevel glad for, at vi både har danske, svenske og norske grill- eksperter, så folk kan få svar på deres spørgsmål … Så med andre ord; der er ikke behov for en parlør, når trucken kommer forbi! VOLDSOMVOLDSOMWEBERWEBER  WHAT'S COOKING 2013 | 9 Luksus-truckerliv Kickstarts-touren lægger fra land 1. april og varer halvanden måneds tid. Derefter skal truck- en lige en tur i pit, inden det går for sig igen i be- gyndelsen af juni. Og så venter der blandt andet besøg til byer som Stockholm, Linköping, Ullared, Malmö, Oslo, Kristiansand, Göteborg, Västervås og mange flere. For Max og Anders venter der en rigtig truckertur … eller …: - For mig er det jo nok det nærmeste, jeg kom- mer at få lov at komme på truckertur. Jeg går ikke ret meget op i biler, jeg drikker ikke kaffe og har ikke kørt særligt lange ture. Men jeg kører faktisk bil i strømpesokker, og så har jeg faktisk også skaffet mig mit eget truckerskilt, hvor der står ”Max Weber” på. Sådan for at sætte stemningen. Men for Anders – der er det vel piece of cake. Vi holder jo ind hver aften og sover på hotel, vi skal spise god mad fra grillen og så videre, siger Max med et smil og griner. Selv om Anders har masser af erfaring med at køre langt og også tidligere har kørt dele af Sverige tyndt, så indrømmer han gerne, at Webers roadshow er noget ganske andet. - For det første er det noget helt andet at køre med en trailer som den her – det er jo nærmest et rullende museum, hvor man skal passe på materiellet på en anden måde. Hvis en alminde- lig lastbil lige kører op over en kantsten i en rund- kørsel, så betyder det jo ikke det store. Der skal man være noget mere forsigtig her, forklarer han og fortsætter: - Og så er det ren luksus-truckertur for sådan en som mig. Der venter en god seng hver aften – normalt sover man jo bare bag i ens lastbil, når man er ude at køre. Jeg glæder mig helt vildt – helt vildt. Både til at køre op langs vestkysten i Norge, men ikke mindst til at hjælpe Max med at grille! Derhjemme har jeg en Genesis, som jeg er superglad for, men det er ofte det samme, jeg lægger på grillen. Der er jeg nok som de fleste an- dre – jeg laver dét, jeg har prøvet før. Så jeg skal da bestemt også selv have en masse fif med hjem! ¨ _______________________________________________ Følg Max, Anders og crewet på Truck Tourens face- bookside, www.facebook.com/WeberTruckTour, og se, hvornår trucken kommer forbi DIT nabolag! ANDERS MEIER Alder: 44 år Privat: Bor sammen med Karen Vibeke og parrets to børn Liv og Ida Job: Lastbilchauffør hos Frode Laursen Grillpark: 4 grill – bl.a. Genesis® S310 Kørefrekvens: 300 dage om året – rundt regnet, for han sidder også ofte på Frode Laursens kontor som disponent Signature grill dish: Hel kylling eller flæskesteg på rotisseri Grilldrøm: At blive bedre til at udnytte grillen, så man ikke kaster sig ud i de samme retter igen og igen MAX VIRUM JENSEN Alder: 36 år Privat: Bor sammen med Tina og parrets to børn Maja og Tobias Job: Event Manager hos Weber Event Team Grillpark: 25 grill – bl.a. Summit® E-650 og Performer står konsekvent på terrassen, andre er ”in stock” eller står til pynt i haven Grillfrekvens: 300 dage om året Signature grill dish: Gam- meldags oksesteg i wok på Performeren eller hindbær- snitter bagt på bagestenen Grilldrøm: At få lov at grille sammen med Jamie Purvi- ance eller Steven Raichlen VOLDSOMVOLDSOMWEBERWEBER 10 | WHAT'S COOKING 2013 Der vanker respekt hos vennerne, når du flasher en veludrustet grillværktøjskasse! Så find ønskesedlen frem og notér! Her får du 8 af sæsonens hotteste ”nice to have”-gadgets! WEBER STYLE™ LIGHTER Det bliver ikke mere kram end dét her! Den nye, lækre lighter fra Weber er ikke kun genial, når du skal tænde gril- len – dens svejseflamme sikrer både en stabil tænding og gør det også muligt at karamel- lisere sukkerlaget på en crème brûlée. Vejl. pris 249 kr. WEBER ORIGINAL™ STEAKPRESSER Kan du grille en steak til perfektion? Steakpresseren er det ultimative stykke legetøj til en sand steakmester. Vejl. pris 259 kr. WEBER ORIGINAL™ GASFLASKEBETRÆK Din grill fortjener at tage sig godt ud! Betrækket til gasflasken sikrer, at det er dig og grillen, der shiner på terrassen. Vejl. pris 99,95 kr. WEBER ORIGINAL™ MINUTUR Få styr på grilltiden med det praktiske minutur. Vejl. pris 119 kr. WEBER ORIGINAL™ MAJSHOLDERE Gå ”All American” og grill lækre, sprøde majskolber til din grillmiddag – og vis, at du har styr på det hele med majs- holderne, så dine gæster ikke behøver at fedte fingrene til. Vejl. pris 99,95 kr. WEBER ORIGINAL™ BURGERPRESSER Form perfekte, ens bøffer. Den vendbare bund giver dig mulighed for både at lave bøffer a 250 g og 125 g. Fås også i en miniudgave til to bøffer – de såkaldte ”sliders”. Vejl. pris 99,95 kr. PERFEKT FORMEDE BØFFER FORKORT STEGETIDEN PÅ GRØNTSAGERNE WEBER ORIGINAL™ KARTOFFELNÅLE Bag kartoflerne hurtigere ved hjælp af de smarte nåle. Stålet leder varmen, så kartoflerne bliver klar på kortere tid. Vejl. pris 99,95 kr. WEBER ORIGINAL™ STØBEJERNSBØRSTE En børste, der er en grill-feinschmecker værdig! Få styr på snavset mellem rillerne på din støbe- jernsrist – eller brug den til at gøre brænderne i din gasgrill rene. Vejl. pris 75 kr. WHAT'S COOKING 2013 | 11 12 | WHAT'S COOKING 2013 Tekst: Anne J. Thomsen · Foto: Claus Peuckert · Billedmanipulation: Aidgency Det ultimative grill-leksikon WHAT'S COOKING 2013 | 13 Det er efterhånden 61 år siden, at George Stephen opfandt det, der var både Webers og verdens før- ste kuglegrill. Og det er efterhånden 61 år siden, at kuglegrillen sparkede en grillrevolution i gang, som siden skyllede ind over hele verden. Selv om han vidste, at han havde fat i noget helt rigtigt, så er der ikke nogen tvivl om, at George Stephen ikke kunne have forudset det boost, han i 1952 gav BBQ-kulturen med sin finurlige opfindelse. I dag er BBQ-kulturen en myriade af forskellige skikke, teknikker, idéer, smage, tips, tricks, historier og ikke mindst drømme – alt sammen i konstant ud- vikling! Hver evige eneste dag sker der noget nyt, der eksperimenteres, og der kommer nye lækre produkter på markedet, som udvider ens grill- horisont endnu mere. Men hvordan hitter man så rede i det hele? Løsningen er Pedia – Weberpedia! Langt mere end et leksikon Hvordan griller jeg en hel kylling? Hvad vil det sige at grille indirekte? Hvorfor hedder grillen "Smokey Joe"? Hvordan kom Webergrillen til Skandinavien? Og er der forskel på at grille og barbecue? Weberpedia er verdens største grill- leksikon og rummer alt det, du har brug for for at blive rustet godt til at grille og blive en rigtig grill- onista. Her er alt fra svar på praktiske gøremål til historien om, hvordan din grillmodel er blevet til. - Siden Webers start har vi altid gjort meget ud af at vise folk, hvordan grillen bruges. Så man ved, hvordan man får succes derhjemme. Folk har altid masser af spørgsmål og er altid nysgerrige efter at vide mere om grillen, så derfor besluttede vi at skabe den ultimative løsning – en løsning, hvor man altid kan finde svar, forklarer Weber- Stephen Nordics marketingdirektør, Stig Peder- sen, der er idémanden bag Weberpedia. Men hvis ordet "leksikon" nu lyder en anelse for støvet, så frygt ikke. Weberpedia er langt mere end den ene tekniske forklaring efter den anden. Det er en sjov, interaktiv oplevelse, hvor bunke- vis af videoer, interviews, portrætter, fotos, lyd, animationer samt kilometervis af inspirerende fortællinger danner grundlaget for verdens stør- ste opslagsværk om dét at grille. Fra teori til oplevelser Alt dét er helt i tråd med den filosofi, George Stephen lagde over kuglegrillen, og som siden har været indbegrebet af det superbrand, hans virksomhed efterfølgende voksede sig til. Nemlig dén at en Webergrill ikke bare er et stykke bøjet metal med ben under – men er lig med fantastiske, hyggelige, sjove oplevelser ved grillen. Så derfor skal Weberpedia selvfølgelig også være en ople- velse at gå på jagt i. - Som det altid er med Weber, så skal man få mere, end man forventer – man skal blive over- rasket. Derfor består leksikonet selvfølgelig af alle de tekniske spørgsmål, folk brænder inde med; hvordan bruger jeg kyllingeholderen til nachos, skal jeg vælge gas- eller kulgrill, hvordan vedligeholder jeg risten og så videre, siger Stig Pedersen og fortsætter: - Men der er også hele historien bag – man kan opleve George Stephens søn, Jim, der i dag er direktør for Weber, fortælle om, hvordan hans far skabte det hele, man kan komme tæt- tere på manden, der har opfundet røggrillen, og man kan blandt andet få råd fra vores grill- eksperter til, hvordan man bruger bagestenen derhjemme på grillen. Skabt til alle platforme Indholdet er bredt og spænder vidt, så ambitio- nen om at skabe et univers, hvor du kan finde alt, der ligger dig på grill-sinde, kan blive indfriet. Alt, der skal til, er at klikke i søgefeltet, skrive det, du søger efter, og trykke "Søg". Helt enkelt at gå til. Og der er svar at finde, uanset om du sidder ved computeren, står ved grillen med din iPad eller er på farten og kun har din smartphone ved hånden. Det er der nemlig fundet en løsning på. - Weberpedia er skabt til alle platformene, så du kan få adgang til Weber-universet lige meget, hvor du er, og hvilken situation du står i. Det har været alfa og omega i hele processen med at få banket det på benene, at det er nemt at anvende og ikke kun er udviklet som eksempelvis et website, fastslår Stig Pedersen. Et levende leksikon Bag Weberpedia ligger et gigantisk arbejde, hvor masser af folk har lavet spændende, sjovt og lærerigt ind- hold. Hundredevis af relevante søgeord er blevet gennemarbejdet, så der er noget at hente for dig, når det hele offentliggøres. Det sker i løbet af foråret, hvor snoren klippes, og alle nor- diske grill-entusiaster bydes indenfor. Men selv om der her ligger masser af informationer klar, så er Weberpedia alt andet end en statisk størrelse. - Nej, vi har med et levende leksikon at gøre. BBQ-verdenen er i konstant udvikling, og netop derfor vil der hele tiden bliver lagt nyt indhold ind. Og så det er så gennemført som overhovedet muligt. Derfor har vi også gjort det sådan, at man som bruger af Weberpedia har mulighed for at skrive, hvad man ønsker viden om, så Weberpedia hele tiden er opdateret, brugervenligt og sjovt at manøvrere sig rundt i, siger Stig Pedersen. ¨ Årets helt store BBQ-oplevelse får du online – i foråret lanceres det ultimative grill-leksikon, hvor du nemt kan finde svaret på alle dine spørgsmål og få historien om verdens største grillbrand, Weber. Alle grilldrømme samlet ét sted! Få svar på spørgsmålene på www.weberpedia.com Hvor varm skal grillen være, når man bruger en bagesten? - Fredrik J. Kyander Hvordan omstiller man en grill fra indirekte til direkte varme? - Gunnar Schmidt Hvad er forskellen på at grille på grillriste, der er emaljeret, i rustfrit stål eller støbejern? - Patrik Svensson Hvordan holder jeg temperaturen oppe i grillen, når jeg griller i vinter- halvåret? - Else Bjerregaard Kan man efterfylde briket- ter på en tændt grill for at for- længe grilltiden? - Thomas Bengstrom Kan man bruge en WSM som almindelig grill også? - Erik Cornelius Hvad er bedst – at lægge røgflis og røgchunks i blød eller ej? - Peder Bengtsson KOM I G ANG MED WE BERPEDIA 1 Skriv "www.weberpedia.com" i browseren, klik enter. 2 Find søgefeltet og skriv det ord, du søger information om. 3 Klik dig frem gennem resultaterne - der kan være både video, tekst, lyd og andre godter imellem. WHAT'S COOKING 2013 | 15 Weber Style™ Lighter. Vejl. pris 249 kr. Nyhed · Weber® Non-stick BBQ-spray. Vejl. pris 39,95 kr. · Weber® Grillristbeskyttelse. Vejl. pris 49,95 kr. Nyhed · Weber® Grillrens – rustfrit stål. Vejl. pris. 39,95 kr. · Weber® Grillrens – Q®. Vejl. pris 39,95 kr. · Weber® Grillrens – grillrist. Vejl. pris 39,95 kr. · Weber® Optændingsblokke, 48 stk. Vejl. pris 34,95 kr. · Weber® Grillstarter, lille. Vejl. pris 119 kr. Nyhed · Weber® Steak House-kul, 7 kg. Vejl. pris 139 kr. Nyhed · Weber® Expreskul, 5 kg. Vejl. pris 79,95 kr. Nyhed · Weber® Premium Handskesæt. Fås i to størrelser. Vejl. pris 299 kr. Nyhed · Weber Original™ Grillbakke, stor. Vejl. pris 169 kr. Nyhed · Weber® Forklæde. Vejl. pris 149 kr. · Weber Original™ 2-delt tangsæt. Vejl. pris 249 kr. · Weber Original™ Kyllingeholder. Vejl. pris 159 kr. · Weber® Digitalt lommetermometer. Vejl. pris 279 kr. Nyhed · Weber Original™ Steakpresser. Vejl. pris 259 kr. Nyhed · Weber Original™ Majsholdere, 4 sæt. Vejl. pris 99,95 kr. Nyhed · Weber Original™ Gourmet BBQ 16 | WHAT'S COOKING 2013 Støbejernsrist. Vejl. pris 379 kr. · Weber Original™ Rotisseri – Genesis®, 2007-. Vejl. pris 1.119 kr. · Weber Original™ Gourmet BBQ Grillrist Genesis®. Vejl. pris 749 kr. Nyhed · Weber Original™ Fiskevender, stor. Vejl. pris 305 kr. · Weber Style™ Plancha-stegeplade Genesis®. Vejl. pris 999 kr. Nyhed · Weber® Trekantet grillbørste, 30 cm. Vejl. pris 99,95 kr. · Weber Style™ Luksusstålbørste, 40 cm. Vejl. pris 169 kr. · Weber Style™ Røgboks. Vejl. pris 199 kr. · Weber® Røgflis. Fås i flere smags- varianter. Vejl. pris 59,95 kr. · Weber® Røgchunks. Fås i flere smagsvarianter. Vejl. pris. 99,95 kr. · Weber® Smoke in a box. Fås i flere smagsvarianter. Vejl. pris 39,95 kr. Nyhed · Weber Style™ Salt- og peberkværne, 19 cm. Vejl. pris 399 kr. · Smokey Joe® Gold. Vejl. pris. 599 kr. · Weber Original™ Lightergas. Vejl. pris 34,95 kr. · Weber Original™ Kartoffelnåle. Vejl. pris. 99,95 kr. Nyhed · Weber® College-jakke. Kan købes på www.weberklubben.dk. Vejl. pris 499 kr. Nyhed WHAT'S COOKING 2013 | 17 Nu er der ingen undskyldninger tilbage – med to nye kultyper har du alle muligheder for at få gang i kuglegrillen og hyggen, selv når tiden er knap! Vi tog en snak med Webers nordiske produktchef, Finn Hansen, om en af tidens allerstærkeste BBQ- trends; kul! Tekst: Anne J. Thomsen · Foto: Claus Peuckert WHAT'S COOKING 2013 | 19 Der er ikke noget som lyden af gnistrende kul til- sat lækker mad og godt selskab. Der er ikke noget som at smide et ordentligt stykke kød på grillen over de varme kul, sætte låget på, for til sidst at åbne det og lade resultatet tale sit eget sprog. Der er kort sagt ikke noget som hyggen omkring en kuglegrill! Men … Så er der jo lige issuet omkring at få tændt op i tide … og så dropper man grill- planerne. Eller gør man? Det behøver du nemlig ikke at gøre længere! Elsker du den helt særlige stemning, der er omkring en kuglegrill – men har du alligevel parkeret kuglegrillen bagerst i grill- parken – så er det nu, den skal findes frem! Også på en ganske almindelig mandag … tirsdag … el- ler … Weber er klar med en helt ny kul- og briket- serie, så nu er der ingen undskyldninger tilbage for ikke at fyre op! På jagt efter en hurtigere løsning Den nye serie består af de kendte kokosbriketter og to forskellige typer trækul: Expres- og Steak House-kul. Men hvad skal alt det gøre godt for? - Hver gang vi taler kulgrill, så er samtaleemnet altid, hvor lang tid det tager at tænde op. Sådan har det altid været – det er det, der har afholdt mange fra at få gang i kuglegrillen. Det tager om- kring en halv time at få briketter gedigent op at køre, og det kan være længe i en travl hverdag. Så det har vi haft et ønske om at gøre op med, for- klarer Webers nordiske produktchef Finn Hansen. Han arbejder til dagligt med at udvikle nye pro- dukter til grillfolket – ikke mindst når det kom- mer til optænding. Her har jagten altså været sat ind på at finde en hurtigere løsning – en løsning, der minimerer optændingstiden, men som også dækker et andet behov. - Det er meget at tænde en portion briketter for at grille en kotelet eller måske en bøf. For det første på grund af optændingstiden. For det andet fordi de har en brændetid på fire timer – og selv om vi her i Norden er blevet dygtige til at grille, så er det de færreste, der lukker grillen rigtigt ned, så briketterne slukker og kan genbruges. Så hele portionen får lov at brænde ud, når man har gril- let sine koteletter, og man spilder derfor en del, siger Finn Hansen og fortsætter: - Men sådan er det ikke med de nye kul. De er hurtigere at tænde op, men har også en kortere brændetid. De er kort sagt beregnet til grillning over kortere tid end briketter, så der er ikke spild på den måde. De kolde facts Med de nye muligheder spilder du altså hver- ken kul eller tid. Mens du med Webers nye Steak House-kul kommer ned på en optændingstid på omkring 20 minutter, behøver du kun 15 minutter for at få gang i Expreskullene. - Vores Expreskul – de er nemme og ultra hurtige at få gang i. Det gør dem perfekte at tage med på farten, hvor man traditionen tro oftest skal grille bøffer, pølser, koteletter eller noget andet hurtigt. De holder varmen en time, så det giver dig fin tid til at få grillet, uden at du behøver sidde hele af- tenen, før de svaler af, siger Finn Hansen. Steak House-kullene tager ganske vist cirka fem minutter ekstra om at komme i gang. Til gengæld er brændetiden dobbelt så lang – to timer. Det giver dig tid nok til at grille eksempelvis en hel kylling. Briketter holder typisk tre-fire timer, så med Steak House-kullene kan du igen spare på krudtet. Overskud til hygge i hverdagen Som sådan er trækul ikke noget nyt i grillkredse, men det er selve måden at anvende dem på – må- den at veksle mellem forskellige typer. - Tilbage i 1980’erne brugte mange grillere træ- kul til alt, men da vi i 1990’erne fik øjnene op for, at man kan grille hele stege på en Webergrill, så røg kullene i baggrunden til fordel for briketterne. Fordi vi havde brug for brændsel, der kunne holde en stabil varme over flere timer. Dén opgave kan kul ikke løfte, fastslår Finn Hansen og tilføjer: - I dag vil vi begge dele; vi vil lave store stege til familiekomsammener, højtider og sådan, og sam- tidigt vil vi, at det er nemt i hverdagen, hvor vi typisk serverer kyllingefileter, bøffer eller andet, der kun skal have kort tid på grillen. Der er et ønske om, at kuglegrillen er andet end weekend- grillning. For selv når man kommer sent hjem fra arbejde, vil man gerne ose af overskud og have hyggen, der er ved at grille med kul. Det er bare noget særligt! Desuden er der kommet noget feinschmecker ind over burgere, koteletter og så- dan noget. I dag griller man ikke ”bare” en burger – det skal gøres rigtigt, helt ned i detaljen. Med de to nye typer trækul i Webers brændsels- sortiment ligger det nu lige til højrebenet at kom- me hjem fra arbejde kl. 17.30 og så alligevel gå i krig med at grille på kuglegrillen. Mens kødet MYTEN Mad tilberedt på briketter og trækul smager forskelligt … eller gør den? - Der er ingen tvivl om, at trækul afgiver en duft, når du tænder dem, som vi alle forbinder med duften af brændende træ. Som ved lejrbålet da man var lille. Men det er en ren myte, at den duft afgiver smag til maden. Så du skal ikke vælge trækul på grund af smag, men på grund af det du skal grille. Ønsker du røgsmagen, så skal du tilføre røgtræ undervejs, siger produktchef Finn Hansen. 20 | WHAT'S COOKING 2013 gøres klar, og der sættes på bordet – der varmer kullene op. Og når de er klar, lægges maden på grillristen, som du plejer. Briketter til lejligheden - Jamen, som Webergrill-ejer så giver det her dig mulighed for at vælge det rigtige brændstof til det rette formål – uden spild af brændsel og uden spild af tid. Der er alle muligheder nu for at få kuglegrillen i gang selv på en hverdag, og det er præcist det ønske, vi har oplevet fra kunderne, og det vi gerne har villet give, siger Finn Hansen. På den måde kunne man tro, at det nu var på tide at give briketterne den kolde skulder og hengive sig helt og holdent til kullene. Men sådan er det ikke. Slet ikke. - Briketter er uden tvivl kommet for at blive. Der skal være mulighed for at langtidsgrille på sin Webergrill, og det får man bedst med briketter. De tager ganske vist længere tid om at blive klar, men de holder til gengæld også varmen i tre- fire timer. Det er vigtigt, at man forstår forskel- len. Og så er også vigtigt at understrege, at alfa og omega stadig er optændingsprocessen. Altså, at du tænder rigtigt op uden brug af eksempelvis tændvæske og lader kullene eller briketterne bli- ver gennemvarme, inden du går i gang, pointerer produktchefen. Med kokosbriketter og to forskellige typer trækul er der altså en løsning til enhver grillsituation. Og der er al mulig grund til at få kuglegrillen frem på forreste række på terrassen. - Ja, man kan vel sige, at du kan ose af overskud selv på lange dage uden at skulle bruge ekstra tid og krudt på det, siger Finn Hansen med et smil. ¨ WEBER® KOKOSBRIKETTER Optændingstid: 30 minutter Brændetid: 3-4 timer Grillmetoder: Direkte, indirekte, 50/50 samt minion Materiale: Kokosskaller, kartoffelmel og vand Den alsidige Vejl. pris 119 kr. WEBER® STEAK HOUSE-KUL Optændingstid: 20 minutter Brændetid: 2 timer Grillmetoder: Direkte, 50/50 Materiale: Quebrachotræ fra Paraguya Den luksuriøse Vejl. pris 139 kr. WEBER® PREMIUM EXPRESKUL Optændingstid: 15 minutter Brændetid: 1 timer Grillmetoder: Direkte, 50/50 – til madlavning på farten Materiale: Bøg, avnbøg og eg Den hurtige Vejl. pris 79,95 kr. Lær at tænde op på www.weberpedia.com WHAT'S COOKING 2013 | 21 Et spyd, et par gafler til at spænde kødet fast med og en lille motor. Så enkelt kan skandinavernes absolutte yndlingstilbehør til grillen beskrives. Rotisseriet, som det kaldes, er en af de størrelser, der per automatik rykker enhver griller et par li- gaer op madmæssigt – kort sagt, fordi det gør det nærmest uforskammet nemt at tilberede blandt andet perfekt-grillede kyllinger med sprødt skind, de lækreste stege, saftigste lammekøller og så vi- dere. Faktisk uden at du behøver røre en finger undervejs … Men det behøver du selvfølgelig ikke fortælle din kæreste. Den moderne cowboy! Der er nu ikke, fordi rotisseriet er en ny opfin- delse. Langt fra. Det går langt tilbage i tid, og mens visse madlavningsteknikker viser sig at være flygtige trends, så har rotisseriet overlevet – fra hulemanden, der skulle have tilberedt det nedlagte dyr over bål, til middelalderens store, overdådige fester med ildsted, til cowboyen på prærien og nu selvfølgelig til manden med par- celhus, have og hyggelige grillambitioner. Måske fordi teknikken er helt enkel, men med garanti også fordi den rummer masser af muligheder og giver endnu mere smag, end du er vant til. Kødet – en hel kylling, en hel and, en steg eller måske en lammekølle – roteres under hele madlavnin- gen, hvilket får kødsaften, al kraften, til at køre med rundt undervejs. Varmen fordeles ligeligt og konstant, og i sidste ende betyder det et langt mere saftigt, sprødt resultat, end du ellers opnår. Og lige så svært navnet kan være at hitte rede i og finde ud af, hvordan skal udtales, lige så nemt er rotisseriet at bruge. Kødet sættes bare direkte på spyddet, de to gafler spændes fast, hvorefter spyddet sættes i motoren, der er blevet monteret på grillen. Tryk på knappen, så hele grillværket begynder at snurre, læg låg på, og nyd det, indtil maden skal serveres. You’ll never go back … Så med andre ord behøver du altså ikke være ekspert for at opgradere grillen og mulighederne med et rotisseri. Det er efterhånden en del år si- den, at Weber sendte det første rotisseri på ga- den, og for mange er det da også blevet et must- have i grilludstyrs-samlingen. I Norden har flere og flere fået øjnene op for, hvor nemt, enkelt og hulens lækkert det er at anvende, og hvor mange muligheder man har med det – hvad enten det er sommer-culotten, efterårets vildtkølle eller måske julemaden i form af juleskinke i Sverige, ribbe i Norge eller flæskesteg og and i Danmark. Og smækker du så lige en hel ananas derpå efter middagen, lader den grille langsomt og serverer den som en frisk dessert, så er der ekstra point på kontoen at hente! Uanset hvad du har lyst til at kaste dig ud i, så er maden, du kan tilberede på rotisseriet, et hit hver gang, fordi smagen og saftigheden er i top, og fordi rotisseriet er så en- kelt at bruge, at det (næsten) ikke kan gå galt. Har du prøvet at grille kylling på den måde bare én gang, så ryger rotisseriet fluks på ønskesedlen, og du vender aldrig tilbage til andre tilberednings- former. Så er du advaret! Den rette model Når du griller med et rotisseri, skal du bruge præ- cis samme grillmetoder, som du er vant til. Siger opskriften indirekte varme, så gælder det bare om at få indstillet grillen til dette. Samtidigt kan rotisseriet til en almindelig grill rumme ret meget kød. Mens det godt nok kun er én specialudviklet version, der kan spinne 36 kyllinger på én gang, så trækker den almindelige variant snildt to-tre store kyllinger … eller en hel farseret kalkun … eller en kebab. Op til seks kilo kan du sætte på uden problemer. Mens nogle gasgrill har ind- bygget rotisseri, så fås det som ekstra-udstyr til andre store gasgrill, til kuglegrillen og til Webers største Q-modeller. Når du har fundet det rigtige til lige netop din grill, så er det bare at få det mon- teret, så du kan komme i gang. Og for en gangs skyld behøver du ikke en masse erfaring for at få succes fra begyndelsen. Så snart du trykker på knappen og lader spyddet snurre, så er du godt på vej. På vej mod nye grillhøjder. ¨ … Bare rolig! Du behøver ikke skulle grille 36 kylling- er på én gang for at have et påskud for at opgradere din grill med et rotisseri. Men hvad er det så, der gør lige netop dette tilbehør til det mest eftertragtede i Skandinavien? Tekst: Anne J. Thomsen · Foto: Søren Gammelmark VIDSTE DU … … at det største grill-rotisseri i Norden kan rumme 36 kyllinger? Rotisseriet er udviklet helt særligt til Weber Event Team, der rejser rundt og præsenterer folk for den ultimative grilloplevelse til alverdens arrangementer – og det eksisterer derfor kun i ét eksemplar. Det sættes på en Ranch Kettle; Webers kuglegrill med en diameter på 1 meter. GRILL-GENIALITET Bonusinfo! Få inspiration til at bruge rotisseriet på www.weberpedia.com 360° WHAT'S COOKING 2013 | 23 Se resten af Q-serien på ww.w.webergrill.dk Det kunne være blevet en gentagelse af historien om en underligt udseende grill, folk ikke kunne greje, hvordan skulle bruges – præcist som det skete, da den første kuglegrill blev lanceret i 1952. Men sådan gik det slet ikke med den rappe dreng i klassen, Weber Q! READY, SET, GO ! Tag Jamie Olivers hurtighed og hang til rappe, lækre løsninger på madfron- ten. Tilsæt grillguruen Jamie Purviances BBQ-videnskab. Læg dertil Gordon Ramsays "no bullshit"-attitude. Og rund af med kokken Nigella Lawsons om- sorg for råvarerne … og selvfølgelig hendes fordelagtige former! Så har du Webers helt særlige grillserie, Weber Q – syv grill, der ikke blot er kvikke i replikken, men også skarpe på indersiden. Ét tryk på en knap Det var i 2003, at verden første gang blev introduceret til Q-serien, og den blev lige så hurtigt en succes, som Q-grillen bliver varm. På rekordtid har serien indtaget baghaver i hele verden – ikke mindst Norden, hvor folk el- sker dens uovertrufne funktionalitet, unikke design og dens hurtige ”push ’n go”-facon. Pakket ind i et futuristisk design står en toptunet gasgrill, som er ultra nem at bruge og let at flytte rundt på. Den er selve beviset på, at det ikke behøver være svært at grille – det er i bogstaveligste forstand ét tryk på en knap, og du er i gang. Ikke en masse forberedelse eller gejl – bare ren grill! Men bare rolig – det er bestemt ikke, fordi Weber Q-grillene er blottet for bling-bling. Slet ikke! Eksempelvis de robuste støbejernsriste, som skaber de flotteste grillmønstre på dine steaks – eller sidebordene, som giver dig ekstra plads at folde dig ud på. På tur, til hverdag eller fest? Men hvilken en skal man så vælge? Weber Q-serien består af fem forskellige gas-modeller samt to elektriske – alt afhænger af dit behov. Om du har brug for en lille transportabel grill til at tage med på stranden, med på båden eller i skoven for hurtigt at grille kyllingefileter eller måske burgere. Om du mangler en hverdagsgrill til familien på fire – eller om du er på jagt efter en model af de lidt større, der kan trone på terrassen og give dig flere gastrono- miske muligheder. Mens de mindste modeller har én brænder og derfor er bedst til at grille ved direkte varme, får du nemlig to brændere at lege med på de store. Det betyder, at du her kan grille hele stege over længere tid, ligesom du eksempelvis kan opgradere grillen med et rotisseri og forkæle familien med blandt andet hel kylling. Men uanset modellen og størrelsen – så er og bliver Webers Q-serie grill skåret helt ind til benet. Just grill – no bullshit! Så du kan koncentrere dig om essensen; at lave god mad og hygge med dine gæster. ¨ Tekst: Anne J. Thomsen · Billedmanipulation: Aidgency WHAT'S COOKING 2013 | 25 Mange har ventet spændt på, hvad den nye Spirit ville vise sig at være for en størrelse. Nu er den her – med nyt design og nye features. Webers elskede gasklassiker har fået et facelift – mød her Tom Schwalie, primus motor for det grundige udviklingsarbejde. Tekst: Anne J. Thomsen · Foto: Søren Gammelmark The spirit of grilling! WHAT'S COOKING 2013 | 27 To år spækket med bunkevis af grundig research, fremlæggelse af forskellige designs, udvikling af prototyper, grilltest igen og igen, stribevis af in- tense udviklingsmøder og efterfølgende endnu flere finjusteringer ned til mindste detalje. Der ligger tusindvis af udviklingstimer bag den grill, der er 2013s ultimativt største nyhed fra Weber – en nyhed, der har været ventet med spænding. En af de mest populære gasgrill-serier, Spirit, har fået et facelift og er klar til at indtage enhver bag- have med nye former, nyt look og nye features. Tid til forandring Men hvilke tanker ligger der bag at skulle op- datere en så populær klassiker? Grillfolket blev introduceret til Spirit’en for første gang i midten af 1980'erne. Siden har den vundet hjerter over hele kloden i takt med, at flere modeller er ble- vet spædet til serien, der er blevet kendt som den mindste af Webers store gasgrill-serier. Hos Weber er der konstant gang i udviklingsarbejdet på flere fronter – kulgrill, gasgrill, elgrill, tilbehør og så videre. I hovedkvarteret i Palatine lige uden for Chicago har chefen for gasgrill-området Tom Schwalie, og resten af udviklingsafdelingen de sidste to år altså haft Spirit’en under lup for at opdatere den og give den en regulær make-over. - Spirit’en har været på markedet rigtig længe, og den har været næsten uændret i mange år. Nu havde vi nogle ting, vi gerne ville ændre, fortæller Tom Schwalie og fortsætter: - Men det er klart, at det ikke er noget, vi bare lige gør. Alt, vi gør, gør vi med respekt for det, vi kal- der Weber DNA’et, for designet, for forbrugeren og så videre. Så vi laver en signifikant mængde research for at finde ud af, hvad folk ønsker, at netop Spirit’en skal kunne, og så ser vi på, om vi kan løse det tilfredsstillende. Nyt design til en darling Det har resulteret i en ny, opdateret Spirit-serie med ti nye modeller med henholdsvis to eller tre brænderør. Her shiner et nyt design side om side med forbedringer, der intensiverer hele grill- oplevelsen. Blandt andet er nogle af modellerne opgraderet med støbejernsriste og elektronisk Reguleringsknapper på frontpanelet i stedet for på det ene sidebord. På den måde er varmen mere jævn, og du har begge borde til din rådighed. På sideblusset kan du koge kartofler, pasta eller tilberede en lækker sauce. 28 | WHAT'S COOKING 2013 tænding, ligesom reguleringsknapperne er blevet flyttet fra det ene sidebord til frontpanelet. - Det første, man selvfølgelig vil se, er, at designet er nyt. Det var vigtigt for os, at det blev endnu tydeligere, at Spirit’en er i familie med dens storebror Genesis. Man ser det blandt andet på låget, der er blevet mere glat og moderne, ligesom sidebordene er konkave og rammer grillen ind, så linjerne og kurverne på den måde følges ned mod grillens skab og bund og skaber et mere blødt, afrundet design, forklarer Tom Schwalie. For at få skabt et innovativt design har udvik- lingsteamet derfor arbejdet sammen med den samme designer, som har tegnet nogle af Webers allermest elskede grill. - Men det er vigtigt at forstå, at Weber ikke på den måde følger bestemte æstetiske trends. Æstetik afhænger ofte af øjet, der ser, og trends kommer og går, de er flygtige – Weber er alt andet end det. Weber skaber klassikere og er ikke overfladiske på den måde – vi er mere optaget af, hvad produk- tet kan, kvaliteten og holdbarheden. Det hænger sammen med Weber DNA’et, som jeg nævnte tid- ligere, siger Tom Schwalie og fortsætter: - Hver gang vi skaber nye eller udvikler eksiste- rende produkter, ønsker vi at bibeholde DNA’et. Med det mener vi, at når du tilbereder mad på grillen, så ved du, at det er en Weber. Når du ser grillen, så ved du, at det er en Weber og så videre. Det betyder, at der er visse ting, vi aldrig går på kompromis med. Grillens tilberednings- egenskaber er for eksempel på toppen af listen her, ligesom kvalitet og holdbarhed er. Meget mere end “the looks” Den nye Spirit er da også langt mere end et elegant nyt design. Grillegenskaberne er blevet forbedret i forbindelse med faceliftet – et eksempel er, at der er opnået en mere jævn varme ved at flytte reguleringsknapperne til fronten. På modellerne med tre brænderør vil man imidlertid opleve, at grillens gasforbrug er faldet – du behøver altså ikke bruge helt så meget gas som tidligere. - Ja, på tre-brænderen er gasforbruget faldet lidt, men selv om nogle måske tror, det betyder, at den præsterer mindre eller bliver mindre varm, så hænger det ikke sådan sammen. Grillens præsta- tion hænger ikke kun sammen med, hvor meget kW/h, den bruger. Det handler om flere parame- tre: om størrelsen og faconen på bunden og låget, materialevalget, størrelsen af ristene, af Flavorizer® Bars, og på hvordan bund og låg reflekterer og holder på varmen og så videre. Så vores opgave har været at udvikle alle disse elementer, og der er ingen tvivl om, at den nye Spirits grillegenskaber er blevet skarpe, så den griller helt fantastisk godt, fastslår Tom Schwalie. For seriens model med to brænderør er forbru- get steget en anelse, men dette hænger sammen med, at grillarealet er blevet væsentligt større. Store drømme til små terrasser Og netop Spirit’en med to brænderør er en af de modeller, der er allerstørst forventninger til. Fordi den giver nogle helt nye muligheder i forhold til den gamle version. - Et af vores ønsker med det her facelift har væ- ret at få udviklet en virkelig gedigen to-brænder- grill med et mindre ”fodaftryk” end den tidligere model. Vi ville skabe en mindre grill til folk, der har begrænset plads. Så sidebordene skulle kunne foldes ned, så den nemt kan stilles til side uden at fylde, siger gasgrill-chefen. Samtidigt er dens power blevet forstærket – den mindste model er blevet et kraftcenter af en grill! Kombineret med seriens trebrænder-modeller er Spirit-serien med faceliftet blevet langt mere alsidig end tidligere – uanset hvor meget plads du har at gøre med. Så nu kan der drømmes og tryl- les stort på en gedigen grill selv på et lille areal. - Spirit er perfekt til dem, der lige er begyndt at grille eller skal til at i gang med at grille på gas. Den er mere økonomisk overkommelig end de to helt store serier, men det er ikke kun dét, det handler om. Jeg har for eksempel selv en Spirit – kort sagt, fordi vi kun er min kone og jeg og ikke har brug for en stor grill. Genesis’en er en meget stor grill i forhold, så en Spirit kan sagtens være det perfekte valg uanset dit budget, siger Tom Schwalie og tilføjer: - Vi har fået meget positive reaktioner på den nye Spirit, og jeg er sikker på, at den vil være til stor glæde for forbrugerne. Den præsterer fantastisk, man kan få prøvet teknikkerne af, og så er det en grill, man kan være stolt af og få et hav af uover- trufne oplevelser ud af. Det er jo essensen! ¨ SPIRIT® ORIGINAL E-320™ 3 brændere, støbejernsriste, elektronisk tænding, redskabsholder, sideblus m.m. Vejl. pris 6.199 kr. SPIRIT® ORIGINAL E-210™ 2 brændere, støbejernsriste, elektronisk tænding, nedklappelige sideborde m.m. Vejl. pris 4.799 kr. SPIRIT® ORIGINAL E-310™ 3 brændere, støbejernsriste, elektronisk tænding, redskabsholder m.m. Vejl. pris 5.599 kr. SPIRIT® PREMIUM E-320™ 3 brændere, støbejernsriste, elektronisk tænding, frontpanel i rustfrit stål, lukket skab, gasflaskeskjuler m.m. Vejl. pris 6.999 kr. 4 NYE MODELLER Sidebordenes nye form er en del af det bløde, lækre design. På Premium-modellerne kan du desuden skjule gasflasken, så den ikke forstyrrer det stilrene look. Se disse og resten af Spirit- familien på www.webergrill.dk GENESIS Skandinavernes gas-darling nummer 1 Det er noget af en arv, gasgrillen Genesis fører videre! Opfundet i 1985 blev Webers Genesis-serie den første af sin art og satte helt nye standarder for, hvad en gasgrill kan, og hvordan sådan en kan se ud. Da grillen kom på markedet, lancerede Weber de såkaldte Flavorizer Bars® – bøjede metalstykker, der hviler på brænderne og sikrer, at maden får den velkendte grillsmag, som mange dengang ikke troede, en gasgrill kunne frembringe. Gennem årene er opdateringer og videreudviklinger blevet tilført, men grillens grundidé, look og kvalitet er som den- gang, Webers ingeniørteam udviklede den. Og med sit stilrene, moderne design, sin rummelighed og ikke mindst mulighed for en masse ekstra features har de seks modeller i serien for alvor vundet skandinavernes hjerte. Mens de tre brændere giver dig mulighed for at jonglere mellem forskellige grillmetoder, så kan du med blandt andet rotisseri, Sear Station® og sidebrænder ka- ste dig ud alverdens grilleventyr. Fås i seks modeller. Special features: • Moderne, stilrent design – fås i sort, rustfrit stål og steel grey • 3 brændere • Grillareal: 66 x 50 cm • Sideborde med god plads • Termolåg, der sikrer god varme og lavt gasforbrug • Lukket skab til opbevaring af grej • Mulighed for gasblus, rotisseri, Sear Station® og bl.a. røgboks • Vejl. pris fra 9.299 kr. Toppen af ligaen Kronjuvelen over dem alle – Webers største gasgrill Summit er et sandt mesterværk og repræsenterer det ypperste inden for grillverdenen. Med den på terrassen vil dine gæster rødme af misundelse, mens du storgriller! Her får du ”top of the line” – den ultimative kombination af lækkert design og stærk funktionalitet. Selve designet er hentet fra lillesøsteren Genesis, men på udstyrs- siden er der lige skruet et hak ekstra op. Summit-seriens fem modeller er udstyret med enten fire eller seks brændere, så du kan spille på alle tangenter, når det kom- mer til grillmetoderne. Dertil kommer sideborde og et kæmpe grillareal, og grillen bliver i sandhed et køkken i sig selv, når der oven i hatten følger en stribe lækre ekstra-features; gasblus, Sear Station®, indbygget røgboks, infrarød brænder og et Tuck Away™- rotisseri, der foldes ned i sidebordet, når du ikke bruger det. Det er lækkerhed og rå manpower på fire hjul! Special features: • Moderne, stilrent design – fås i sort og rustfrit stål • 4 eller 6 brændere • Grillareal: 70 x 49 cm / 96 x 49 cm • Sideborde med god plads • Termolåg, der sikrer god varme og lavt gasforbrug • Lukket skab til opbevaring af grej • Gasblus i sidebordet • Sear Station® • Tuck Away™-rotisseri • Indbygget røgboks • Infrarød brænder • Lys i reguleringsknapper og ved håndtag • Vejl. pris fra 23.349 kr. Kribler det i fingrene på dig, når du ser en familiegrill i overstørrelse? En af dem med plads til tre retter, med masser af ekstra-udstyr og indbygget nabomisundelse? Bevæg dig et skridt opad , og bliv en del af grillenes Premier League – mød Webers to store gasgrill-serier. SUPER-SIZE GRILL your IF SIZE MATTERS ... SUMMIT 30 | WHAT'S COOKING 2013 VIDSTE DU ... brændstof DEN ABSOLUTTE GRILLSKOLE Grilleriets kurser SMAG RØGEN DEN SMARTE GRILL-APPREGISTRER DIN GRILL Fyr op under de små grå og bliv en bedre griller. SUMMIT ... at alle Webers kuglegrill bliver produceret på en fabrik lige uden for Chicago? Fabrikken ligger ikke langt fra hovedkvarteret i forstaden Palatine, og her bliver hver en del fremstillet, så hele grillen er 100% US Made. Sådan har det været siden Webers begyndelse. Læs mere om ho- vedkvarteret og få flere sjove facts på Weberpedia.com. Én ting er at læse om at grille, men ingenting slår at prøve det i praksis. Og hvad er bedre end at lære det fra nogle af Nordens dygtigste grillmestre? Webers egen grillskole, Grilleriet i Aalborg og København, har løbende åbne grill- kurser, hvor du og dine venner kan være med og lære alle de praktiske tips og tricks. Her er alt fra basiskurser og kurser i American BBQ til hold, hvor du lærer at grille fisk eller eksempel- vis vildt. Grilleriet er BBQ’ens nordiske hjerte, som siden begyndelsen i Danmark har spredt sig over hele verdenen. Her får du en smag af den autentiske Weber-ånd! Har du lyst til at booste dine grillkundskaber, er Grilleriet den oplagte ramme. Både i København og Aalborg er det desuden muligt for virksomheder at afholde firmaar- rangementer – eksempelvis eambuilding, hvor hyggen og konkurrenceelementet går hånd i hånd. Her dyster personalet om, hvem der skaber den bedste grillmenu – anretningen, smagsoplevelsen og holdsamarbejdet er bare nogle af parametrene, når Grilleriets læreme- stre kårer vinderholdet. Læs mere på www.grilleriet.dk, hvor du løben- de kan se, hvilke kurser der er på programmet. Kom i gang med at røge på grillen ved hjælp af grillguruen Jamie Purviances prisbelønnede røg- bog ”Weber’s Smoke”. Den introducerer dig til en af tidens største BBQ-trends, røg – så du kan lære at mestre røgen, uanset hvilken grill du leger med derhjemme. Bogen guider dig altså rundt i røgens forunder- lige univers, sætter dig ind i teknikken og giver dig gode tips og tricks. Så du kan være med, lige meget om du er nybegynder eller rutineret griller. Og så er der selvfølgelig et hav af inspirerende opskrifter, du kan kaste dig ud i – her er alt fra traditionelt amerikansk BBQ til mere nordiske lækkerier. Vejl. pris 249 kr. Med over 300 officielle Weber-opskrifter er app’en ”Weber’s On the Grill” et musthave for en- hver, der elsker at trylle ved grillen. Og de nyttige how-to-videoer samt den praktiske timer gør det jo ikke ringere! du og dine venner kan være med og lære alle de praktiske tips og tricks. Her er alt fra basiskurser og kurser i American BBQ. Husk at registrere din grill på Webers officielle website www.webergrill.dk – også når du udvider grillparken. På den måde kommer du et skridt nærmere information om netop DIN grill og inspiration, der passer præcis til dit behov. WHAT'S COOKING 2013 | 31 Tekst: Anne J. Thomsen · Foto: Claus Peuckert Pizza D'Amore En mand – en pizza – en grill. Sådan vinder man en kvindes hjerte … Mød Salvatore Ratta, italiener langt ind i hjertet og pizzabager til fingerspidserne – en mand, der om nogen ved, hvordan den perfekte pizza smækkes sammen. 32 | WHAT'S COOKING 2013 Find kortet frem over Italien. Kør fingeren ned over Norditalien, gennem Toscana og Umbrien, passér hovedstaden i regionen Lazio, og sus vi- dere gennem Campanien og Basilicata på vej mod sålen af fodboldstøvlen. Slå bremsen i og drej skarpt ud mod støvlesnuden. På halvvejen møder du byen Catanzaro – regionens hovedstad. Her, i en af de små forstæder, drejede Salvatore Ratta sine første pizzaer som 16-årig – lærte teknikken, traditionerne og tankerne bag. Nu 20 år senere er han pizzabager på fuld tid i Køben- havn på La Fiorita, hvor han hver dag slår et slag for kærligheden til den traditionelle italienske variant – og spørger man Salvatore, så kan vejen til en kvindes hjerte sagtens gå gennem en hjem- melavet pizza. Hvis den altså er lavet ordentligt … Hot, hot, hot - Ja, hvorfor ikke? Før i tiden spiste vi italienere jo egentlig mest pizza til fest, så vi har tradition for, at det er noget, man gør noget ud af. Så man kan sagtens lave en elegant middag og score med en god pizza. Da jeg var helt ung og stod i pizzeria, og der kom en flot pige ind, så kunne jeg godt finde på at lave en pizza formet som et hjerte – det var et hit, siger Salvatore og griner let. For 20 år siden pakkede han pizzakundskaberne ned og rejste fra den syditalienske by – der var ingen job at få, så turen gik nordpå, hvor han ba- ger utallige lækre pizzaer hver eneste dag. Derfor ved han også præcist, hvad der skal til for at lyk- kes med bageriet. - Hele fundamentet er selvfølgelig bunden. Hvis den ikke lykkes, så er det hele lige meget. Du skal lave en god dej og så bagefter bage bunden rigtigt, fortæller Salvatore. Men hvordan gør man så det, når man står der- hjemme og ikke lige har en italiensk pizzaekspert i baghånden? - Her i pizzeriaet bager vi ved 330 grader, hjemme (i Italien, red.) brugte vi en grillovn, som vi fyldte med træ – og den kunne virkelig blive varm. For du er nødt til at have en sten og en ovn, der kan nå en rigtig høj varme, når du laver pizza, ellers bliver bunden ikke bagt helt rigtig. Og så skal man huske, at den er perfekt, når den begynder at blive lysebrun i kanten – den må ikke være brændt. En pizza skal ikke være helt sprød, men heller ikke blød – det er en kunst at ramme det helt rigtigt. Glem kødsaucen! Leder du efter din indre "italiano", din indre pizza- bager – så er lykken dog ikke gjort med bunden alene. Der er også selve fyldet, som italienerne har et noget andet forhold til end os nordboere. - Ja, heroppe kan man godt lide at smide kødsauce, peperoni og blandt andet ananas på, men det er altså ikke rigtigt italiensk. I Italien har vi 7-10 forskellige pizzaer, som vi arbejder ud fra. Ikke flere. Det er klassikerne, som vi så kan dreje lidt, hvis det er nødvendigt, siger Salvatore og fort- sætter: - Og så skal man altså holde det enkelt! Jeg er i det hele taget ikke så vild med, at man lægger for mange ting på pizzaen. Det tror jeg, de færreste italienere er. Jeg kan bedst lide en helt simpel pizza – bare med tomatsauce, mozza- rella og ansjoser – mere behøver jeg ikke. To veje til succes I dag bager Salvatore udelukkende hjerte-pizzaer til hustruen Marina – som han i øvrigt mødte, da hun arbejdede i samme pizzeria som ham. Og selv om han selv er til ansjoser, så er han ikke i tvivl om, hvordan den ultimative scorepizza vil være stykket sammen. - Så skal det helt sikkert være en med tomat- sauce og mozzarella, og så lægger man rucola, parmaskinke og parmesan ovenpå, når pizzaen er bagt, og slutter af med en god olivenolie. Helt klart fra Syditalien selvfølgelig. Den pizza plejer kvinderne altid at kunne lide, fortæller Sal- vatore. Han grubler over udfordringen, tygger lidt på det, inden han ryster op med endnu en idé: - Det kunne også være en "pizza bianco" (uden tomatsauce, red.) med bøffelmozzarella, zuc- chini-blomster, ansjoser og revet citronskal. Det er også rigtig godt, og så ser det flot ud. Så skal man nok få succes. Perfetto! ¨ MELET: Tænk over, hvilken mel du bruger. Bunden er selve fundamentet for pizzaen, så brug en god mel – det betaler sig! DEJEN: Brug ganske lidt gær, og lad i stedet dejen hæve længe. Lad gæren udbløde i vand, tilsæt så olivenolie og mel. Brug en røremaskine – dejen SKAL ælte i 15 minutter, så hav tålmodighed. De sidste 5 minutter tilsætter du salt og lader det ælte ind i dejen. Sæt den på køl, og lad den gerne hæve natten over. BUNDEN: Tag dejen ud af køleskabet 1-2 timer, før den skal bruges, så den kan få stuetemperatur. Pizzaer skal ikke være for store – så del dejen i kugler a 250 g. Rul dem ud, tilsæt fyld, og læg pizzaen på en varm sten i en ovn/grill, der er meget varm. Pizzaen er bagt færdig, når bunden begynder at blive lysebrun. TOMATSAUCEN: Brug flåede tomater, salt, peber, frisk basilikum og olivenolie. Hvis du vil gøre som italienerne, så skal saucen ikke koges sammen, men blot blendes grundigt. Hæld aldrig varm tomatsauce på bunden – så bliver pizzaen slasket. FYLDET: Keep it simple! En dum vane er at dænge pizzaen til med alverdens fyld, men det er slet ikke meningen. Hold dig til få, men lækre råvarer. Og når det kommer til ost – så er der kun én slags, der gælder: Mozzarella! Glem alt om det, der kaldes ”revet mozzarella” – det skal være mozzarella i kugler … og selvfølgelig helst af bøffelmælk. DRIKKEVARERNE: ”Pizza e birra” – det er sådan, italienerne foretræk- ker at nyde deres pizza. Servér en god, kold øl – gerne en pilsner – sammen med pizzaen i stedet for rødvin. Øllen klæder nemlig maden helt perfekt. Salvatores 6 italienske pizza-hemmeligheder Lær at bruge pizzaovnen på www.weberpedia.com WHAT'S COOKING 2013 | 35 Grillen er en multimaskine, som kan diske op med alverdens læk- kerier. Med Webers gedigne støbejernsserie, Gourmet BBQ System, har du med ét sæt alle muligheder for at imponere ved grillen hver dag – uanset om du er til gas eller kul! At sætte Webers Gourmet BBQ System på din grill – det er lidt som at åbne en lang stribe koge- bøger. Blive lokket af de lækreste steaks, blive sulten efter den ene pastaret efter den anden og sukke over farverig ”asian cooking”. Lad tæn- derne løbe i vand over stribevis af kager, eller bladr utallige simreret-opskrifter igennem. Med Webers mangfoldige støbejernskit åbner sig en verden af muligheder – et kit, der vil sætte grilldagsordenen i fremtiden. Det bedste materiale De bedste løsninger er ofte de mest simple, og præ- cist sådan er det også med Gourmet BBQ System. Med sættets særlige grillrist har du selve fun- damentet. Den er nemlig udstyret med et hul, hvori du monterer lige netop den indsats, du har brug for; wokken, stegepanden, støbejernsristen eller den spritnye æbleskivepande. Udformet i støbejern er det kram, du får mellem hænder- ne. Støbejern er et fantastisk materiale på gril- len, da det bliver rigtig varmt og derfor giver dig muligheder for eksempelvis at lynstege. Det kræver en lidt anden vedligeholdelse end eksem- pelvis stål, men til gengæld har du et hårdført, gedigent sæt med forskellige muligheder. Et sæt, der konstant bliver udvidet med ekstra indsatser, så du kan kaste dig ud i nye grilleksperimenter. Både til gas og kul Sættet gjorde for første gang sit indtog i bag- haverne i 2010. Siden er der kommet flere ind- satser til, og sættet er blevet beviset på, at al mad kan tilberedes på en grill. Oprindeligt blev sættet kun udviklet til kuglegrill, men i år er grundelementet; grillristen blevet skabt i forskellige modeller, så den passer både til kug- legrill 57 cm og til Webers store gasgrill-serier; Spirit, Genesis og Summit. Indsatserne – det er de samme, så de passer, uanset om du tænder kullene eller gassen, uanset om det er hverdag eller fest, uanset om familien vil have suppe eller steg. Det er grillgrej, der går op i en større enhed! ¨ Tekst: Anne J. Thomsen · Foto: Søren Gammelmark muligheder Grillensutallige 36 | WHAT'S COOKING 2013 Støbejernsrist Er du også vild med store, lækre steaks, så ved du, at grillmærker er et klart ”must”. Det bliver aldrig helt ”rigtigt”, hvis kødet ikke oser af grill med et professionelt mønster, der i øvrigt også er med til at forsegle saften og kraften i steaken. Det klarer du nemt med støbejernsristen, der hører til sæt- tet – en rist, der i øvrigt kan bruges til at riste alt muligt kød af på. Vejl. pris 379 kr. Wok Hvis du skulle blive stillet overfor valget af det sidste stykke tilbehør, du må få til grillen nogen- sinde, så er der ingen tvivl. Så MÅ valget falde på en wok. Den kan nemlig bruges til alt muligt – til dybstegte rejer, simreretter a la ossobuco, pom- fritter, lynstegte grøntsager, supper, omeletter, brændte mandler, glögg og så videre. Vejl. pris 689 kr. Stegepande Præcist som en pande er uundværligt i et køkken, så er den også essentiel i hverdagens grillerier. Den er god at have ved hånden, hvis du skal lave frikadeller, scrambled eggs og blandt andet pandekager – og så er det totalt blær at flambere crepes suzettes heri. Vejl. pris 389 kr. Æbleskivepande Panden er en klassisk hyggespreder, hvor du i et snuptag kan glæde børnene med lækre æble- skiver – så er der rigtigt point på far-kontoen. Børnene vil elske at hjælpe, for det bliver ikke hyggeligere end at stå omkring grillen og vente på de bedste æbleskiver! Du kan også lave mande- versionen – salte æbleskiver med fyld af ost, pul- led pork eller noget helt tredje. Æbleskivepanden kan blandt andet også bruges til at lave frika- deller i, ligesom du kan lege gourmetmester og forsøge dig med delikatessen snegle. Vejl. pris 449 kr. 13 KG SOLIDT STØBEJERN Så meget vejer de fire indsatser til Weber Gour- met BBQ System, hvis du stabler dem oven på hinanden. Som alt andet støbejern så kræver de kærlig vedligeholdelse, men det er simpelt at gå til: 1) Første gang du bruger en støbejernsindsats, skal du vaske den grundigt i varmt sæbevand. Stil den i grillen og skru op for fuld kraft, og lad den stå i 10-15 minutter. På den måde bliver indsatsen ordentlig tør. Smør den så ind i neutral madolie, og stil den tilbage på grillen. Brænd den igen af i 10-15 minutter. Så er porrerne lukkede, og der er lagt en hinde, som gør, at maden ikke brænder så nemt på. 2) Brug KUN en børste med bløde hår eller en svamp til at gøre støbejernet rent med. Du må ikke anvende en hård stålbørste. 3) For at undgå at støbejern ruster skal det ALTID smøres grundigt ind i olie efter brug. Brug en neutral madolie, da f.eks. olivenolie vil blive harsk. Skal indsatsen stå længe uden at blive brugt, kan du med fordel smøre den med Webers Grillristbestyttelse. 4) Indimellem skal støbejern gøres grundigt rent. Det gør du ved at gentage punkt 1. Lær at bruge sættet på www.weberpedia.com WHAT'S COOKING 2013 | 37 I 1952 opfandt Webers grundlægger, George Stephen, kuglegrillen, og med den rullede BBQ-revolutionen hen over en hel verden. Andre grill er kommet til siden, men intet er som originalen – og intet er helt som hyggen ved en kulgrill! Gå opdagelse i Webers kulgrill-univers – her får du et udpluk. One Touch® Premium 57 cm Den originale kuglegrill tilsat en god portion ekstra luksus! Med de smarte kulbakker kan du hurtigt skifte mellem grillmetoderne, du kan følge grillens temperatur i termometret i låget, og lågholderen sikrer, at du har hænderne fri til at vende steaken eller røre i ma- den. Og når du er færdig, gøres grillen nemt ren med One-Touch®- rengøringssystemet, som opsamler asken. Det her er klassikeren med ekstra lir! Vejl. pris 2.099 kr. Jumbo Joe® En gammel kending er tilbage! Med sin diameter på 47 cm er den transportable Jumbo Joe storebror til Smokey Joe – her er der masser af ekstra plads at gøre med, så du nemmere kan grille ved både direkte og indirekte varme. Så du på ingen tid kan blive skovturens grill- mester nummer 1. Vejl. pris 899 kr. Smokey Joe® Premium Lille, handy kuglegrill til at tage med på farten. Trods den lille stør- relse kan du snildt grille store præstationer på Smokey Joe, så der er ga- stronomisk forkælelse på turen i parken med vennerne, sejlturen eller familiedagen på stranden. Grillen er nem at bære, og låsen på hånd- taget fungerer ydermere som lågholder. Fås også i farverne wedge- wood blue og spring green. Modellen Smokey Joe Gold fås i sort. Vejl. pris fra 599 kr. new2013 Ekstra plads - perfekt til en familie på tur! 38 | WHAT'S COOKING 2013 Weber Smokey Mountain Cooker™ 47 cm Slow cooking er populært som aldrig før – ikke mindst på grill. Røg- og dampgrillen Smokey Mountain Cooker introducerer dig for en helt ny verden af smagsoplevelser – kast dig ud i alt fra den amerikanske BBQ- klassiker pulled pork til mere nordiske røg-varianter som røget laks og brie. Once you’ve tried it … you’ll never go back! Fås i to størrelser. Vejl. pris 3.099 kr. Smokey Joe® Taske Weber Grillstarter® , lille Gør dig kampklar til udflugten med toppen inden for gear til den populære transportable grill: Smokey Joe. Tasken gør det nemt at bære grillen sammen med dine råvarer, mens den handy, lille grillstarter tænder den perfekte mængde kul til den lille grill. Så’ du klar! Vejl. pris (taske) 199 kr., Vejl. pris (lille grillstarter) 119 kr. ON THE GO! Performer® Deluxe Uden tvivl en af skandinavernes grill-yndlinge! Med Performer Deluxe får du kuglegrillens glæder og gasgrillens fordele i form af en smart gastænding, der hurtigt får gang i kullene. På den måde undgår du at skulle bruge grillstarter – og så snart briketterne er klar, slukker du bare for gastændingen og griller vi- dere som i en almindelig kuglegrill. Helt enkelt! Vejl. pris 4.399 kr. Ny model med nye features! new2013 new2013 Se hele Webers kulgrill-familie på www.webergrill.dk WHAT'S COOKING 2013 | 39 SMAG OG BEHAG. ALT ER LIGE I SKABET Med Webers BBQ saucer, kan du forberede dig på en enestående BBQ-smag – uden at forberede noget som helst. Webers egne grillmestre har nemlig tilberedt fire delikate saucer, og hældt dem på flaske, så du nemt og hurtigt kan skabe et BBQ-mirakel. Du kan vælge imellem fire varianter, der passer til alt fra fisk og kylling, til svine-, okse- og lammekød. Tjek webergrill.no og få en forsmag på, hvad der venter ... Prepare for a miracle – without preparing anything 

Vil du se mere om:

kan du besøge deres hjemmeside her.

 
BESØG WEBSHOP
close