Stor guide: Sådan finder du genbrugsguld

Afsæt tid og gå efter kvalitet. Maria Foerlev, kendt fra udsendelsen Sæt pris på dit hjem, guider dig til de bedste vintagefund.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Maria Foerlev, der er co-director i designgalleriet Etage Projects og kendt fra TV2-udsendelsen Sæt pris på dit hjem, går ofte på jagt efter vintagefund.

Lækre, ældre designs og anderledes, finurlige vintagefund kan være med til at bringe fortiden ind i hjemmet og bliver stadig mere populært.

Før du forhandler en pris, skal du kigge grundigt efter skader og forandringer. Er tingen stadig værd at købe, kan du bruge eventuelle skader i forhandlingen, råder Maria. Her er det Jo Nagasaka-stol og et sidebord fundet hos et flyttesalg i en tandlægeklinik og en Tucan-lampe fra 1980’erne.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

De bedste vintagefund gør du hos forhandlere, der er vidende og har en passion for deres fag, lyder det fra Maria, der selv har erhvervet sig denne Luigi Colani modulsofa på Lauritz.com. 

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Det kan godt betale sig at gå efter god kvalitet, når du er ude efter vintagefund. Her er det en italiensk palmelampe fra 50erne fundet på Deconet.com. Zebrastolen er et loppefund. Sengelampen fra 1950’erne er købt i en vintagebutik i Berlin.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Men det kan være svært at spotte guldet, og der kan være langt imellem de store fund. I hvert fald hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter og hvor.

Læs også: Luksusbolig pakket ind i mahogni

Maria Foerlev, der er co-director i designgalleriet Etage Projects og kendt fra TV2-udsendelsen Sæt pris på dit hjem, er en af dem, der forstår at finde og værdsætte de ældre genstande og historien omkring dem.

Skal du på jagt efter lækre vintagefund, skal du huske at afsætte tid nok. Stolen her har Maria fundet på Lauritz.com.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Maria er til vintage – blandt andet på grund af den historie, der er omkring tingene. Her er det en stol fundet i garagesalg og biografplakat af Christophe Rückhaberle.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

For Maria har vintage-objekter ekstra værdi i forhold til masseproducerede objekter. Her er det en hatteæske, fundet på et marked på Gl. Strand i København. 

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

- For mig har vintage-objekter ekstra værdi i forhold til masseproducerede objekter, der naturligvis kan have både stor æstetisk og funktionel værdi, men ellers groft sagt kun er genstande. Gamle ting fortæller en historie og bliver en del af én selv, siger hun og uddyber:

Du kan træne dit øje til at spotte kvalitet. Det har Maria selv gjort, og resultatet er flere lækre vintagefund. Blandt andet denne Ettore Sottsass Calimaco lampe fra 1980’erne. På det andet foto er det et fotografi af Camilla Stærk. Bord af Fer Semay fra 1930’erne og bogskulptur af Ulrik Weck.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Husk at afsætte god tid, når du er på jagt efter vintagefund, råder Maria. Her er det en vintage Christian Dell-lampe og en lænkelampe.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


SE OGSÅ LOOKBOOKS: Bolig-accessories

- Historien skaber en relation, som giver en stærkere og mere meningsfuld forbindelse mellem mig og genstanden. Ofte opstår den relation i selve jagten og i de mange timer, der bliver brugt på internetauktioner, eller den omvej på ferieturen, som bragte mig til netop den lille landsby, hvor jeg fandt netop dét skrivebord.

Når Maria går på jagt efter vintagefund, måler hun derfor ikke kvalitet i det perfekte. Men hun har dog tre regler i sin søgning.

- Jeg lægger vægt på, om det er interessant i tidshistorisk perspektiv, om det er skelsættende design, og om det er sjældent, siger hun.

Vil du også i gang med at finde genbrugsguld, kan du lade dig inspirere af Marias fem råd herunder.

1. Forbered dig 
Træn dit øje til at spotte kvalitet og originalitet ved at se på en masse forskelligt. Fremelsk den form for intuition, som man kun får ved øvelse og med tiden. En god måde at få all around viden om møbler og dekorativ kunst på er ved at besøge vintage-handelsplatforme på nettet. Der kan man se en hel masse fra forskellige perioder, og som oftest har de udmærkede blogs, der uddyber interessante emner. Se for eksempel www.1stdibs.com.

For dig, der er grundig, kan det også betale sig at lokalisere handlende, du deler smag og kemi med og aflægge hyppige besøg hos forskellige vintagebutikker i dit område. Hvis du bor i et område med nyere boliger, kan du med fordel udforske et område, der har ældre huse. Knyt en relation til sælgere og leverandører, da de kan give dig masser af viden og fortælle dig, når det, du efterspørger, er til rådighed. På nettet skal du selvfølgelig se efter de nødvendige handelscertifikationer og undersøge, om de tilbyder transportmuligheder.

2. Find de bedste ting
De bedste ting finder du hos forhandlere, der er vidende og har en passion for deres fag. De er samvittighedsfulde og ærekære omkring det, de sælger. På nettet plejer jeg at se på www.deconet.com, www.furniturelove.com og www.1stdibs.com, da det udelukkende er dygtige handlende, der får lov at benytte disse sites.

Hvis man er I tvivl om, hvad man står med i hænderne, er Google et godt redskab. Indtast et navn, du finder på tingen, en beskrivelse eller et unikt særkende. Hvis jeg ikke har et navn, men en unik egenskab, skriver jeg det ind i Google, klikker på 'billeder' og gennemsøger derefter de match, der kommer op - klik derefter på det for at lære mere.

3. Gå efter kvalitet
Det kan godt betale sig at gå efter kvalitet. Bare fordi det er gamle møbler, betyder det ikke, at kvaliteten er god. Undgå møbler lavet med ringe materialer og dårligt håndværk. Hver æra har sin del af god og dårlig kvalitet. Vintage er ingen undtagelse.

På engelsk siger man, at et møbel skal have ‘good bones’ – altså et godt skelet. Er den grundlæggende struktur robust? Glider skufferne? Er rammen omkring polstringen solid?

Gå efter solidt træ, ikke finer. Og når det er sagt, så skal man ikke lade sig skræmme af mindre skræmmer. Der er mange produkter på markedet, som kan fikse den slags.

4. Afsæt tid
Det kan virke uoverskueligt, når flere boder skal gennemgås på loppemarkedet, men her må du vælge at se charmen i det uoverskuelige! Derfor er det også vigtigt at have afsat nok tid. Selv foretrækker jeg at snuse rundt alene. Hvis jeg skal gå og snik-snakke og forholde mig til andres meninger, bliver jeg rundtosset. Desuden har jeg et helt naturligt filter, der sorterer al nips fra, da jeg ikke er til den slags – og det hjælper at have indstillet øjnene kritisk på forhånd.

5. Få den rigtige pris
Undersøg grundigt for skader eller forandringer, og hvis tingen stadig er værd at købe, så brug disse tegn på skade til at forhandle en bedre pris. Men før du gør det, så find ud af, om tingen overhoved kan fikses, og om prisen på eventuelle reparationer ikke får de samlede omkostninger for højt op.

LÆS OGSÅ: Rå funktionel bolig på kun 36 kvm

Fakta om Maria Foerlev
Født:
1976. Uddannelse: Fine and Decorative Arts hos Sotherby´s, bachelor i Communication Design og et års studier på Kunstakademiets Arkitektskole i København.
Karriere: Etablerede i 2004 butikken Lille Eg, der handlede med Rudolph Steiner/antroposofisk legetøj til børn. Fik agenturet på Gerrit T Rietveld møbler i 2009 og startede møbelagenturet Please Wait to be Seated med en partner. Blev i 2012 gallerimanager i Etage Projects, som hun nu driver med en partner. Sideløbende blogger hun for blandt andet magasinet RUM og er aktuel i TV2-programmet Sæt pris på dit hjem. 
Website: www.etageprojects.com 

Follow us

image of ipad

Træt af tunge kataloger og dyre boligmagasiner

...Så modtag vores nyhedsbrev let og gratis. Bliv opdateret med nye trends, lookbooks, tips, shopping, boligreportager, designhuse etc.