Sådan dyrker du dine egne krydderurter

Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Det er slet ikke svært at dyrke sine egne krydderurter. Haveekspert Morten Kappel guider dig i, hvordan du kommer i gang.

Først og fremmest skal du købe en god krukkejord, som krydderurterne kan dyrkes i. Du kan også vælge at dyrke flere krydderurter i en plantesæk. Foto: @dennisbargman

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Plantesækken kan man skjule i en pæn trækasse eller en selvvandingskasse, så du er fri for at skulle kravle på alle fire for at få fat i dine krydderurter. Foto: @miiajensen

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Det er især rosmarin, timian, salvie, oregano, persille og purløg, som vi danskere foretrækker at dyrke, lyder det fra Kappel.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

- De fleste krydderurter trives på en lun vokseplads – et sted hvor der ikke er for meget vind og i fuld sol. Det værste man kan gøre er at tage dem ind, hvor der ikke er luft, siger Morten Kappel. Foto til højre: @stinnagm

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Det ideelle sted at dyrke krydderurter en sydvendt terrasse, hvor planterne er i læ. Planterne har også gode muligheder for at gro i en altankasse. Foto til højre: @livingonabudgetdk

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Hvis du blot har en vindueskarm at gøre godt med, så er der råd for det. Især krydderurter som basilikum, citrongræs, timian og oregano trives fint i en vindueskarm. Fotos: @stinnagm

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Potterne skal have et hul i bunden, så vandet kan sive fra, krydderurterne skal stå i lys, og så skal planterne vandes regelmæssigt. Jo mere sol og varme – jo mere vand. Foto til højre: @idestrup

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Man kan enten vælge at så frø i starten af året, eller også kan man plante krydderurter købt i et supermarked i krukkejord omkring marts/april/maj. Foto til højre: @dennisbargman

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Man kan forlænge krydderurternes levetid ved at sætte dem i drivhus omkring september. Husk at høst krydderurterne, så de kan tørre og give smag sammen med sydesalt. Foto: @growingwildthings

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Kom i gang med krydderurterne!
Hvordan er det lige med mængden af sol? Og hvor ofte skal man vande en basilikumplante? Det kan virke uoverskueligt at dyrke sine egne krydderurter, hvis fingrene ikke ligefrem er grønne.

Men det er faktisk slet ikke så svært. Vi har allieret os med gartner og indkøbschef hos Plantorama, Mortel Kappel, der vil guide os i at dyrke de spiselige planter.

Startpakken
Der skal selvfølgelig jord til, hvis krydderurterne skal vokse sig fine og store. Her er en ganske almindelig krukkejord et godt valg.

Er man så heldig at have en terrasse, skal man selvfølgelig udnytte den gode plads at dyrke planter i.

- Det allerbedste man kan gøre er at tage en plantesæk, hvor man kan dyrke op til otte forskellige krydderurter i, siger Mortel Kappel.

Plantesækken kan man skjule i en pæn trækasse eventuelt som et højbed, så du er fri for at skulle kravle på alle fire for at få fat i dine krydderurter. 

Læs også: Her er tidens mest trendy planter

Er du en af dem, der har en travl hverdag, er en selvvandingskasse, en såkaldt kapilærkasse, et rigtig godt valg.

Altan og vindueskarm
Det er især rosmarin, timian, salvie, oregano, persille og purløg, som vi danskere foretrækker at dyrke, lyder det fra Kappel.

Disse krydderurter er nemme at dyrke, og der er masser at tage af, når planterne har vokset sig store og bredt sig.

- Langt de fleste krydderurter trives på en lun vokseplads – et sted hvor der ikke er for meget vind og i fuld sol. Det værste man kan gøre er at tage dem ind, hvor der ikke er luft, lyder det fra planteeksperten.

Derfor er det ideelle sted en sydvendt terrasse, hvor man kan sætte planterne op ad muren, så de er i læ.

Har du ikke en terrasse, men derimod en altan, har krydderurterne også gode chancer for at trives og vokse i altankasser.

Læs også: Fra fabrik til trendy bolig med masser af planter

Hvis du blot har en vindueskarm at gøre godt med, så er der råd for det. Især krydderurter som basilikum, citrongræs, timian og oregano trives fint i en vindueskarm. 


Hvornår skal man plante?
Man skal huske, at potterne skal have et hul i bunden, så vandet kan sive fra, krydderurterne skal stå i lys og så skal planterne vandes regelmæssigt. Jo mere sol og varme – jo mere vand.

Er man en rutineret krydderurte-dyrker, så starter man typisk efter jul med at så frø, så krydderurterne er klar i sommermånederne.

Læs også: Keramik eller palmer? Sådan får du de flotteste vægge

Er man knap så tålmodig, kan man købe en krydderurte-plante i supermarkedet, helst usprøjtet, og plante den i krukkejord omkring marts/april/maj. 

Man kan forlænge krydderurternes levetid ved at sætte dem ind i et drivhus i september og oktober.


To krydderurte-tips:
- Husk, at høst krydderurterne sidst på sæsonen. Så kan man eksempelvis tørre rosmarin i sydesalt, hvilket giver en rigtig god smag i madlavningen.

- Plant krydderurterne sammen med dine sommerbloster i krukker. Så får du en fantastisk duft, og de er altid lige ved hånden. 

Mest læste lookbooks

Follow us

image of ipad

Træt af tunge kataloger og dyre boligmagasiner

...Så modtag vores nyhedsbrev let og gratis. Bliv opdateret med nye trends, lookbooks, tips, shopping, boligreportager, designhuse etc.