Arkitektens hyggelige og enkle legeplads tæt på Aarhus

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Da arkitekt Rasmus Bak skulle tegne sit eget sommerhus, så han det som en oplagt mulighed for at lege med balancen mellem stram minimalisme og blød hjemlighed.

De to bygninger, der ligger vinkelret på hinanden, danner en stor gård, der har dæk støbt i beton, som er let at holde, og som definerer det fælles udeareal. Under udhænget ligger brændet tørt og dekorativt. 

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Køkkenet i egetræ har Rasmus Bak selv tegnet og fået produceret af Hanstholm Køkkener. Møblet virker ikke tungt, fordi det er blødt op af en stor marmorplade i midten, der med sit spil i stenen virker som et stort maleri.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

– Når du som arkitekt bygger til dig selv, giver det nogle muligheder for at prøve ting af. En slags legeplads. I det her konkrete projekt var et af mine mål at kunne forene en minimalistisk stil med hygge, siger Rasmus Bak.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

I soveværelset smelter inde og ude sammen takket være det gigantiske gulv-til-loft vindue.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Udebadet har fået trukket varmt vand ud, så det bliver brugt hele året. Karret er fundet på Laurtiz.com og er siden blevet malet og lakeret for at ramme vægfarven i badeværelset på den anden side af vinduet.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Artiklen er lavet i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Find inspiration til dit eget byggeprojekt blandt flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret på danskeboligarkitekter.dk

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Tæt på hjemmet
Det tager kun en halv times at køre fra Aarhus til Skæring Strand, så det var ikke drømmen om at komme langt hjemmefra, da familien Bak for otte år siden købte en naturgrund, hvorpå deres hjemmetegnede sommerhus skulle ligge.

I stedet opfyldte grunden ønsket om på kort tid at kunne køre fra arbejde ud til det naturskønne område og i sommerhalvåret pendle til og fra Aarhus og jobbet. Grunden har ydermere det plus, at den ligger tæt på stranden og har mange, gamle træer, som kom til at bestemme husets form.

Et spektakulært sommerhus
Rent arkitektonisk er huset meget minimalistisk i sin stil, og minder derfor ikke om de fleste andre sommerhuse. 

Læs også: Se flere billeder af Rasmus Baks sommerhus

– Når du som arkitekt bygger til dig selv, giver det nogle muligheder for at prøve ting af. En slags legeplads. I det her konkrete projekt var et af mine mål at kunne forene en minimalistisk stil med hygge. Ikke bare ved at putte hyggeligt inventar ind, men ved at kombinere materialer inde og ude i selve bygningen, så kolde, hårde overflader kontrasteres af mere bløde og varme af slagsen, fortæller Rasmus Bak.

Han tilføjer, at han har været meget inspireret af japansk æstetik i sine rene, arkitektoniske snit og ved at kombinere ærlige, rå materialer som beton, der er blødt op med egetræ og marmor.

Intet rod i sommerhuset
En del sommerhusejere nyder, at sommerhuset er et helle, hvor der ikke er så ryddeligt som derhjemme, og hvor møblerne er mere uprætentiøse og lægger op til en tilbagelænet livsførelse. For Rasmus og familien er det omvendt. 

– Netop i kraft af, at her er så enkelt og alting har sin plads bag lukkede flader, så tager det ingen tid at rydde op og gøre rent. Det giver os mere tid til afslapning, forklarer han.

En del af afslapningen består i udendørsaktiviteter, som den store gårdterrasse indbyder til. Indefra bliver der også fulgt godt med i årstidernes skiften og dyrelivet.

Læs også: Se flere projekter af arkitekt Rasmus Bak her

Det kan lade sig gøre takket være store vinduespartier, hvor glasset går til bund, så overgangen mellem inde og ude flyder sammen. Selv på badeværelset er der vinduer fra gulv til loft, og føles naturen ikke tæt nok på, er der udebadekar med indlagt varmt vand. 

– I et sommerhus skal der være nogle elementer, som ikke er i dit helårshus, for ellers opnår du ikke fornemmelsen af at være hjemmefra. Her er udebadet, de mange aktivitetsmuligheder lige udenfor døren og enkelheden i arkitektur og indretning forskellig fra vores hjem i Aarhus. Elementer, der altid gør det eksotisk at være her, siger Rasmus Bak. 

Fakta om ombygningen:

Familien fik: Et træsommerhus med to børneværelser, et soveværelse, arbejdsrum, badeværelse med udgang til udebad, stue, køkkenalrum med flere terrasser rundt om huset Proces: Arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter har selv tegnet familiens sommerhus og stået for byggestyringen under opførelsen. Rasmus har en håndværksmæssig baggrund, så ud over at tegne sommerhuset var han med på byggepladsen som håndværker og byggeleder.

Materialevalg udvendigt: Huset er beklædt med superwood-lister afsluttet med en stern af bruneret zink, vinduer fra Ideal Combi med sorte rammer inde og ude. 

Materialevalg indvendigt: Gulvene er udført i beton, der har fået en matklar epoxybehandling, andre gulve er lagt med egetræsplanker, nogle vægge står rå med pudsede betonflader, mens andre er pudset op og malet hvide. Vinduesrammer er i egetræ, der matches af et snedkerlavet egetræskøkken kombineret med marmor. 

Pris inkl. arkitekthonorar: ca. 3 mio. kr.

Fakta om Danske BoligArkitekter
Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Du kan finde inspiration til dit eget byggeprojekt blandt flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret på danskeboligarkitekter.dk

Mest læste lookbooks

  1. SVANE KØKKENET 2018

    Svane Køkkenet er en af de største danske køkkenproducenter, der startede tilbage i 1992. Godt håndværk og en konsekvent tilgang til kvalitet er nøgleordene hos Svane Køkkenet. Det gælder både i valg af materialer og produktionen. Svane Køkkenets kreative indretningskonsulenter er altid på jagt efter de lækre individuelt tilpassede detaljer, der gør forskellen i lige præcis dit køkken.

Follow us

image of ipad

Træt af tunge kataloger og dyre boligmagasiner

...Så modtag vores nyhedsbrev let og gratis. Bliv opdateret med nye trends, lookbooks, tips, shopping, boligreportager, designhuse etc.