Nyt liv på bondegården

Drømmen om at forene hverdagens høje tempo med ro og natur fik arkitekterne Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen til at købe en gammel gård, som de kunne renovere fra bunden. Resultatet er et bæredygtigt hjem med kreative indfald.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


─ Hver morgen når vi går herind i opholdsrummet og møder det indrammede landskab i vinduespartierne, er her bare to procent skønnere end i går”, siger Kira, mens hun viser rundt i de rum, der siden januar i år har dannet rammen om hendes, manden Uffes og deres to børns liv.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


Der findes ikke mange bondegårde med så mange år på bagen som Rødbøgegård, hvor både inde og ude er totalt moderniseret, men på en facon, der er i pagt med stedets ånd. Det gælder ikke mindst de store fællesrum, der viser sporene af en tidligere landbrugsfunktion.

─ Tanken har fra begyndelsen været at observere og forstå de spor og rumopdelinger gården er født med. Derfor var det vigtigt at digte videre på det liv, der har været her for gårdens dyrehold. Den gamle grisestald er i dag børnenes fællesværelser, og spisebordet står i den gamle kostald. De små historier gør det sjovt og nemt at indtage de nye rum på stedets præmisser, siger Kira.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter
Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


For et års tid siden købte parret gården efter i længere tid at have ledt efter et landbrugssted af så ældre dato, at de kunne starte forfra med opbygningen af familiens moderne liv på landet. Parret havde qua deres baggrund som arkitekter længe drømt om at købe en lade og transformere den til et fantastisk rum og hjem. 

Se mere fra dette hus hos Danske BoligArkitekter.

Rødbøgegård havde været til salg længe, for det var ikke et trækplaster, at stedet både havde råd og svamp, og kun havde vand fra egen boring. 

Familien kunne med andre ord ikke flytte ind på gården og renovere den rum for rum, men måtte de første otte måneder efter overtagelsen bo i en lille skurvogn på grunden, mens forvandlingen stod på. 

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter
Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


Uffe, der til daglig driver tegnestuen Monomal, satte firmaets andre boligopgaver på lavt blus i et halvt år, mens han overtog udviklingen og byggeledelsen på projektet.

─ Jeg er vant til at udforske en boligs udformning i samspil med de mennesker, der skal folde sig ud i rammerne, og det er en præmis at skulle tænke kreative løsninger for at alt skal gå op i en arkitektonisk og økonomisk helhed. Det arbejde inspirerer mig konstant til at afsøge nye rumlige muligheder, som i vores eget projekt er blevet kompromisløst testet, siger Uffe, der er medlem af Danske BoligArkitekter, hvor han hjælper boligejere med at realisere deres bygge- og boligdrømme.

Se flere projekter fra Monomal her

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter
Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


Med Kiras hjælp på sidelinjen havde han kontakten til entreprenør og håndværkere og brugte meget af sin tid på at finde frem til de mest optimale materialer, som kunne genfortælle gårdens historie.

─ Og nej, vi tog ikke til Italien for at vælge det rigtige stykke marmor. Vores renovering så vi lige fra begyndelsen som en spændende mulighed for at fortsætte den bygningsmæssige tradition for at benytte de let tilgængelige materialer, man finder på gamle bondegårde, fortæller Kira. 

Parret valgte derfor på nær en pejs, ikke at købe nye møbler til deres nye hjem, men indrette sig med deres gamle møbler og genbrugsfund. 

─ Her er intet avantgarde. Huset her kan bygges med hvad du kan finde i et byggemarked. Det ville også se underligt ud at kaste et køkken i millionklassen ind i den her gamle gård, siger Kira. Hun tilføjer, at familiens opfattelse af en bolig er, at den ikke skal være et koncept, men et hjem. Det sted, der indrammer ens liv, og hvor du føler dig hjemme.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


Se flere inspirerende ombygninger hos Danske BoligArkitekter.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Mest læste lookbooks

Follow us

image of ipad

Træt af tunge kataloger og dyre boligmagasiner

...Så modtag vores nyhedsbrev let og gratis. Bliv opdateret med nye trends, lookbooks, tips, shopping, boligreportager, designhuse etc.