Snøhetta designer verdens første selvforsynende hotel

På hotel ”Svart” i Norge kan du leve i sus og dus med god samvittighed. Sammenlignet med et moderne hotel er det ringformede hotels energiforbrug nemlig hele 85% lavere! Få en rundvisning lige her.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


Takket været det norske arkitektfirma Snøhetta kan nordmændene inden længe prale af at have verdens første energivenlige hotel – energivenlig i den forstand, at hotellet kommer til at producere mere energi, end det forbruger.

Det usædvanlige, ringformede hotel kommer til at ligge inden for den nordlige polarcirkel, hvor man kan opleve den sjældne midnatssol.

Hotellets navn er en hyldest til Svartisens DNA i det nordligste Norge, hvor store, majestætiske gletsjere dominerer landskabet med deres smukke, blåsorte nuancer.


Svarts cirkulære krop kommer til at strække sig fra foden af Almlifjellet-kysten og ind i det klare vand i Holandsfjorden.

En slank strandpromenade i træ omfavner hele hotellet, hvor besøgende kan slentre om sommeren og nyde den norske naturs magi.

Om vinteren kan strandpromenaden bruges til at opbevare både og kajakker, som reducerer behovet for garager og ekstra lagerplads.

Hotellet strækker sig højt mod himlen og gør det muligt for padlere at sejle under den detaljerede bygning, mens de har kig til havets dyreliv i det klare vand.

Den dyrebare natur omkring hotellet kan kun nås med båd, hvorfor planen er at opføre en energi-neutral bådbus mellem bykommunen Bodø og hotellet.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Størstedelen af hotellet er klædt i bæredygtigt produceret træ – et materiale, der minimerer bygningens miljøpåvirkning og skaber en smuk symfoni mellem arkitektur og natur.

Hotellets arkitektur er inspireret af den lokale folkearkitektur i Norge, kaldet "rorbu”, som er en traditionel type sæsonhus der anvendes af fiskere.

Læs også: Udlev drømmen om at bo på vandet - hver dag!

Rorbu-referencen afspejler sig i hotellets V-formede støttestruktur, der består af vejrbestandige træpoler som strækker sig flere meter under fjordens overflade.

Polerne sikrer, at hotellet efterlader et minimalt fodspor i den uberørte natur og giver samtidig bygningen et næsten gennemsigtigt udseende.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter


For at reducere energiforbruget har arkitekterne placeret samtlige af hotellets restauranter, værelser og terrasser strategisk i forhold til solens stråler, mens taget er beklædt med solpaneler, som udelukkende baserer sig på ren vandkraft.

Hotellet bruger også geotermiske brønde, der er forbundet med varmepumper, som skal opvarme bygningen og reducere bygningens samlede energiforbrug.

Her kan man altså tale om et bæredygtigt hotel med stort B, som vi ikke kan vente med at besøge!

Du kan læse mere om hotellet her.

Tilføj til favoritter Fjern fra favoritter

Follow us

image of ipad

Træt af tunge kataloger og dyre boligmagasiner

...Så modtag vores nyhedsbrev let og gratis. Bliv opdateret med nye trends, lookbooks, tips, shopping, boligreportager, designhuse etc.